NATO pokrenuo crnomorske snage

Planovi uključuju dodatne zračne i morske snage kako bi ojačale kapacitete snaga (EPA)

NATO je u Rumuniji pokrenuo nove multinacionalne snage kako bi se suprotstavile Rusiji duž njegovih istočnih oboda i kako bi kontrolirale rastuće rusko vojno prisisustvo u Crnom moru nakon ruske aneksije Krima u 2014. godini.

Snage će biti okupljene oko rumunske brigade od 4.000 vojnika, podržane vojnicima iz devet ostalih NATO članica, i uz dodatnih 900 američkih vojnika koji su već na terenu. Planovi uključuju dodatne zračne i morske snage kako bi ojačale kapacitete snaga.

“Naš cilj nije rat“, poručio je predsjednik Rumunije Klaus Iohannis na parlamentarnoj skupštini NATO-a na kojoj se okupljaju poslanici alijanse i koja se ove godine sastaje u Bukureštu.

Mi nismo prijetnja za Rusiju. Potreban nam je, međutim, dijalog sa snažnih pozicija odbrane i odvraćanja, kazao je on prije nego što je otputovao u Krajovu u jugoistočnoj Rumuniji.

Stabilnost istočne Evrope

U bazi, dok su nastupali vojni orkestri, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stajao je pored Iohannisa, obraćajući se vojnicima i obilazeći vozila i naoružanje.

“Šaljemo veoma jasnu poruku: NATO je ovdje, NATO je snažan i NATO je jedinstven“, poručio je Stoltenberg okupljenim rumunskim, španskim i portugalskim vojnicima.

Rusija optužuje NATO da pokušava da je okruži i da prijeti stabilnosti istočne Evrope, što NATO negira. Duž Crnog mora, Rumunija, Bugarska i Turska su članice NATO-a, dok se Ukrajina i Gruzija nastoje pridružiti alijansi.

Pored Rumunije, Poljska daje najviše vojnika crnomorskim snagama. Bugarska, Italija i Portugal obučavat će se redovno u snagama u Krajovi, a očekuje se da i Njemačka da svoje trupe.

Pored već postojećih NATO-ovih crnomorskih patrola, mornaričko prisustvo uključivat će i dodatne savezničke posjete rumunskim i bugarskim lukama, kao i obuku i vježbe.

Britanija šalje borbene avione u Rumuniju. Kanada već pomaže u rumunskom zračnom prostoru, a italijanski avioni pomažu u patroliranju iznad Bugarske, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije