NATO povlači osoblje nakon ubistva oficira

Dan ranije je tokom demonstracija širom Afganistana poginulo 11 osoba (EPA)

NATO je saopćio da će povući sve strane savjetnike iz Kabula nakon što su dva vojna savjetnika međunarodnih snaga ISAF u subotu ubijena u zgradi ministarstva unutrašnjih poslova u afganistanskoj prijestolnici.

Al Jazeerin reporter Bernard Smith, koji se javio iz Kabula, kazao je da je povlačenje stotina vojnih i civilnih savjetnika znak da NATO smatra kako „ne postoji ni jedno mjesto dovoljno sigurno za njihove savjetnike“ u Afganistanu.

Komandir ISAF-a, general John Allen, kazao je: „Zbog očiglednih razloga zaštite snaga, preduzeo sam hitne mjere da povučem i sve ISAF-ovo osoblje koje je zaposleno u ministarstvima u i oko Kabula“.

Glasnogovornik ISAF-a, brigadni general Carsten Jacobson, kazao je za Al Jazeeru da je povlačenje savjetnika logičan i potreban korak.

Ubistva dvojice američkih oficira povećala su crni bilans ubijenih članova snaga SAD-a tokom petodnevnih demonstracija na četiri. U četvrtak su ubijena dva vojnika na istoku Afganistana.

Najmanje četiri osobe su poginule, dok ih je 34 ranjeno tokom subotnjih demonstracija u Afganistanu, koje traju već pet dana, protiv paljenja Kur'ana u vojnoj bazi gdje su stacionirani američki vojnici, izjavili su za Al Jazeeru bolnički zvaničnici.

NATO je saopćio da „prvi izvještaji ukazuju na to da je jedna osoba danas okrenula oružje protiv članova ISAF-a u Kabulu, te ubila dva pripadnika” međunarodnih snaga.

Amerikanci su bili u prostoriji koju koriste isključivo strani savjetnici, saopćio je afganistanski zvaničnik.

Smith je kazao je da je ISAF zatvorio komandni centar u kojem su pronađena dva tijela.

„Afganistanci neće sudjelovati u istrazi o smrti dva viša savjetnika“, kazao je on.

U subotu su također ubijena trojica demonstranata tokom protesta ispred zgrade Ujedinjenih naroda u provinciji Kunduz, a tom prilikom je ranjeno 30 lica, kazali su zvaničnici.

Demonstracije su u početku bile mirne, ali su postale nasilne kada su učesnici počeli bacati kamenje na zgrade vlade i ured UN-a, kazao je Sarwer Hussaini, glasnogovornik provincijske policije, te dodao kako su policajci pucali u zrak kako bi rastjerali demonstrante.

Protesti širom zemlje

Glasnogovornica misije UN-a u Afganistanu (UNAMA) Denise Jeanmonod potvrdila je incident u Kunduzu i kazala kako organizacija „procjenjuje situaciju na licu mjesta“.

Jedna osoba je ubijena, a četiri su ranjene tokom protesta u provinciji Logar, južno od prijestolnice Kabula, nakon što su na stotinje ljutih Afganistanaca izašle na ulice i sukobile se sa snagama sigurnosti.

Demonstracije su se u subotu održale i u nekoliko drugih provincija, među kojima su i Sar-e-pul i Nangarhar. U provinciji Laghman, protesti su dobili nasilni karakter kada je blizu 1.000 demonstranata počelo bacati kamenje na policiju i pokušalo se probiti u kuću guvernera.

Prijavljeni su povrijeđeni na ovom protestu, ali još nema zvaničnih potvrda.

Dan ranije je tokom demonstracija širom Afganistana poginulo 11 osoba, među kojima i muškarac koji je ubijen iz vatrenog oružja u prijestolnici Kabulu. Petak je bio najsmrtonosniji dan demonstracija koje su počele početkom sedmice.

Obamino izvinjenje

Ukupno je tokom protesta živote izgubilo 29 osoba, uključujući i dva američka vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama tokom sedmice je poslao pismo afganistanskom lideru Hamidu Karzaiju u kojem se izvinjava za paljenje Kur'ana u zračnoj bazi Bagram.

Afganistanski radnici su pronašli ostatke izgorjele svete muslimanske knjige kad su sakupljali smeće u bazi.

Afganistanska vlada je istakla kako želi da se javno procesuiraju osobe odgovorne za paljenje Kur'ana.

Izvor: Al Jazeera i agencije