NATO poziva Tursku da u potpunosti poštuje ‘pravnu državu’

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Turske da poštuje "u potpunosti pravnu državu" (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od Turske da poštuje “u potpunosti pravnu državu” dan nakon novih masovnih čistki protiv navodnih pristalica imama Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje za neuspjeli državni udar.

“Naravno da Turska ima pravo braniti se i kazneno goniti one koji stoje iza neuspjelog pokušaja državnog udara, ali se to mora učiniti poštivajući u potpunosti pravnu državu”, rekao je Stoltenberg dolazeći na sastanak EU-a na Malti.

U Turskoj je u srijedu uhapšeno 1.120 osoba, a ukupno je za 3.200 osoba izdan nalog za hapšenje.

U njihovo privođenje uključeno je 8.500 policajaca, javlja novinska agencija Anadolija. Osim toga, otpušteno je više od 9.100 policajaca, objavila je policija u srijedu.

Ministar unutrašnjih poslova ove evroazijske države Suleyman Soylu jučer je rekao da je 1.009 osoba, “tzv. imama”, privedeno u 72 provincije.

Kodno ime ‘imam’

Mediji objašnjavaju da se kodno ime “imam”, titula koja se dodjeljuje muslimanskim vjerskim liderima, odnosi na titulu člana Gulenove organizacije koji ima velike odgovornosti, poput odnosa s određenim organizacijama i institucijama u Turskoj i inozemstvu.

Navodi se da se Gulen i njegova organizacija terete za organizaciju pokušaja vojnog udara u Turskoj 15. jula prošle godine.

Gulen se nalazi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji od 1999. godine.

Njegovu organizaciju u Turskoj tretiraju kao sigurnosnu prijetnju od decembra 2013. godine, kada je “grupa stupila na scenu kao izvođač dva pokušaja udara na demokratski izabranu vlast”, pišu turski mediji.

Tužitelji tvrde da je Gulenov pokret vodio dugu i široku kampanju za svrgavanje vlasti tako što je ubacivao svoje ljude u snage sigurnosti, zakonodavstvo, sudstvo, upravu i vojsku.

Izvor: Agencije