NATO primijetio pojačano rusko prisustvo na Balkanu

NATO, Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg: 'Reforme i moderniziranje sigurnosnih institucija ojačat će zemlje na zapadnom Balkanu' (Reuters)

Glavni tajnik NATO-saveza Jens Stoltenberg izjavio je da Savez primjećuje povećano prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu, navodeći kako će taj vojni savez na rusku propagandu odgovoriti otvorenom raspravom i činjenicama.

On je na konferenciji za novinare nakon prvog dana ministarskog sastanka, upitan koliko se pričalo o utjecaju Rusije na zapadnom Balkanu, rekao da nema sukoba s Rusijom, ali da vjeruju u pravo suverenih naroda da odlučuju o svojem putu i budućnosti.

“Vidjeli smo povećano prisustvo Rusije i na zapadnom Balkanu. Nećemo odgovoriti na rusku propagandu propagandom, već otvorenom raspravom, jer vjerujemo da će na duže staze činjenice i istina nadjačati”, kazao je Stoltenberg.

Vidjeli izvještaje vezane uz incidente

On je rekao da su vidjeli izvještaje u vezi s umiješanošću ruskih državljana u incidente u Crnoj Gori tijekom izbornog dana.

“Vlasti u Crnoj Gori ovo istražuju, i Srbija je pomagala u prikupljanju činjenica u vezi s incidentom”, naveo je Stoltenberg.

On je poručio da vjeruju u otvoreno, slobodno, demokratsko društvo, poručujući da će reforme i moderniziranje sigurnosnih institucija ojačati zemlje na zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug portal CdM.

“To će biti najbolji način da one budu spremnije štititi se od vanjskih miješanja”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je i da je Crna Gora pokazala koliko se može postići kroz euroatlantske integracije i pozdravio činjenicu da je 15 članica već ratificiralo Protokol o pristupanju Crne Gore.

“Ali, u regiji je napredak u zastoju i vidjeli smo nazadovanje u reformama, tako da moramo učiniti više da podržimo reforme i stabilnost, s više političkog dijaloga, više praktične suradnje i bliže suradnje s EU-om, jer stabilnost na zapadnom Balkanu donosi više sigurnosti Europi”, dodao je Stoltenberg.

On je naveo da je ideja NATO-a da budu zajedno i štite jedni druge, poručujući da će biti dobro za Crnu Goru da bude dio NATO-a, ali i za Savez da država postane punopravan član.

‘Crna Gora doprinosi sigurnosti’

“Crna Gora bit će dio najjačeg vojnog saveza u svijetu, bit će pod okriljem sigurnosnih jamstava NATO-a, što znači da smo zajedno i štitimo jedni druge i da je napad na jednu članicu napad na Savez”, dodao je on.

Kako je rekao, članstvo Crne Gore dobro je i za NATO jer “Crna Gora doprinosi našoj kolektivnoj obrani i sigurnosti cijelog Saveza”.

“Njezinom strateškom lokacijom, izlaskom na Jadransko more, i činjenicom da Crna Gora ima vojne sposobnosti koje su važne za NATO – vidjeli smo da je Crna Gora već doprinosila našem prisustvu u Afganistanu”, kazao je Stoltenberg, poručujući da se Savez raduje što skorijem članstvu Crne Gore.

Izvor: Agencije