NATO protiv vojne akcije u Sjevernoj Koreji

Washington je žestoko reagirao na niz sjevernokorejskih pokusa balističkih projektila dugog dometa (AP)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala “razarajuće posljedice”.

“Uporaba vojne sile bi imala razorne posljedice. Mislim da to nitko ne želi”, rekao je Stoltenberg na pitanje o ratnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sjevernokorejske krize.

“Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje”, dodao je Stoltenberg u razgovoru za agenciju AFP.

Američki predsjednik je žestoko reagirao na niz pokusa balističkih projektila dugog dometa i jedan nuklearni test Pjongjanga nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una “luđakom s nuklearnim oružjem” i prijeteći da će odgovoriti “vatrom i bijesom”.

Glavni tajnik NATO-a će krajem listopada u Japanu i Južnoj Koreji potvrditi podršku Zapada u toj krizi.

Za ekonomski, politički, diplomatski pritisak

“Potreban je snažan gospodarski pritisak na Sjevernu Koreju. Treba nastaviti koristiti sva raspoloživa politička i diplomatska sredstva jer ono što sada čine sjevernokorejski dužnosnici je opasno i predstavlja svjetsku prijetnju na koju treba dati svjetski odgovor”, rekao je Stoltenberg.

“Nije prihvatljivo samo gledati što čini Sjeverna Koreja, ali NATO ne planira vojnu nazočnost u tom dijelu svijeta”, dodao je.

Domet i preciznost sjevernokorejskih projektila koji su nedavno testirani navode 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza da razmotre modifikacije njihove obrane protiv projektila, koja je djelomično operativna iz jedne baze u Rumunjskoj.

Stoltenberg je naglasio da njihovi stručnjaci rade na tehnologiji i usavršavanju sustava.

Izvor: Agencije