NATO rasporedio bataljon u Poljskoj

Borbeni bataljon od približno 800 vojnika, raspoređenih u Poljskoj, je pod američkom komandom uz učešće britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika (AP)

Sjevernoatlantska alijansa je službeno pokrenula prvo raspoređivanje jednog bataljona u Poljskoj u sklopu jačanja istočnog krila Saveza prema Rusiji, „što je poruka poslana svim potencijalnim napadačima“, prenose agencije.

„Raspoređivanje tih jedinica je jasna demonstracija jedinstva NATO-a, jasna poruka svakom potencijalnom napadaču“, rekao je američki general Curtis Scaparrotti, vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi na svečanosti u vojnoj bazi u Orzyszu, na sjeveroistoku Poljske.

Ukupno će četiri multinacionalna bataljona NATO-a i jedna američka oklopna brigada biti postavljeni na istočnom boku Saveza, između baltičkih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske i Mađarske kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine.

‘Historijski dan’

Predsjednik Andrzej Duda je pozdravio „historijski dan“ za Poljsku, članicu Saveza od 1999. godine tokom svečanosti koju je direktno prenosilo nekoliko televizijskih kanala.

Borbeni bataljon od približno 800 vojnika, raspoređenih u Poljskoj, je pod američkom komandom uz učešće britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika.

Slične jedinice NATO-a su raspoređene u Estoniji, Latviji i Litvaniji, a nalaze se pod komandom Velike Britanije, Kanade i Njemačke i moraju biti u potpunosti operativne do kraja juna.

Glavni štab tih snaga će biti u Elbalgu, na sjeveru Poljske.

Izvor: Agencije