NATO: Rusija je egzistencijalna pretnja

Bradshaw je ocijenio da je neophodno da NATO na svojim istočnim granicama stalno održava cjelovit sistem odvraćanja (AP)

Zamjenik zapovjednika NATO snaga u Europi, general Adrian Bradshaw, izjavio je da Rusija predstavlja egzistencijalnu prijetnju Sjevernoatlantskom savezu i da strateški konflikt sa Zapadom nije isključen.

Bradshaw je u govoru Kraljevskom vojnom institutu u Londonu rekao da postoji opasnost da Rusija svoje konvencionalne snage, za koje je dokazala da ih može pokrenuti, u budućnosti iskoristi ne samo za zastrašivanje i pritisak, nego za okupaciju dijela NATO teritorija.

“Koliko god malo vjerojatno to sada izgledalo, rizik od eskalacije i klizanja u strateški konflikt predstavlja egzistencijalnu prijetnju cijelom našem biću”, rekao je general u govoru, čija je snimka postavljena na internet stranicu Instituta.

Bradshaw je ukazao da je Rusija tijekom konflikta u Ukrajini pokazala da zna voditi “hibridni rat”, koji uključuje kombinaciju konvencionalne vojske, subverzije, političke agitacije, neprijateljske propagande i drugih sredstva za destabilizaciju.

Zbog toga je, rekao je general, neophodno da NATO na svojim istočnim granicama stalno održava cjelovit sustav odvraćanja, koji osim nove jedinice za brzo reagiranje treba uključiti i sredstva za suprotstavljanje ruskom zastrašivanju i propagandu.

Za ovo je, kako je ukazao, neophodna pomoć Europske unije, koja bi trebala osnovati televizijski kanal na ruskom jeziku koji bi kontrirao “neprijateljskoj i gotovo komičnoj propagandi svojih medija koju Rusija svakodnevno upumpava u domove svojih građana”.

Putin: Niko nema vojnu nadmoć nad Rusijom

U međuvremenu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da je proteklih godina učinjeno mnogo na jačanju ruske vojske.

Putin je povodom Dana boraca za domovinu istaknuo da Rusija razvija nuklearne i zračne snage.

“Aktivno razvijamo nuklearne i zračne snage, to je jamstvo globalne jednakosti”, rekao je Putin, kako prenosi Anadolija.

Podsjetio je da je Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu izgubio 26 milijuna osoba, a više od polovine poginulih bili su civili.

“To je naša pobjeda, naša povijest i mi ćemo je braniti od laži i obmana”, istaknuo je Putin.

Napomenuo je da druge svjetske sile ne bi trebale imati iluzije i misliti da mogu biti jače od Rusije. Naglasio je da nijedna zemlja nema vojnu nadmoć nad Rusijom.

Izvor: Agencije