NATO Rusiji: Povucite vojnike iz Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a upozorava Rusiju da sa riječi pređe na djela (AP)

Ministri vanjskih poslova NATO-a u Antaliji raspravljaju o Ukrajini, Afganistanu, Libiji, Iranu, ratu u Siriji i borbi protiv grupe ISIL. 

Turska podsjeća da je prihvatila više od 1,7 miliona sirijskih izbjeglica i da je na njihovo zbrinjavanje potrošila više od pet i po milijardi dolara.

Razgovarajući o Afganistanu, istaknuto je da međunarodna zajednica očekuje da ta zemlja nakon 2016. – i povlačenja trupa NATO-a, preuzme odgovornost za sopstvenu sigurnost.

Upozorenje Rusiji

Generalni sekretar NATO-a upozorava Rusiju da sa riječi pređe na djela i počne sa povlačenjem svojih vojnika sa ukrajinske teritorije.

“Pozivamo Rusiju da prestane sa podrškom separatistima i povuče sve svoje snage iz istočne Ukrajine. Djela govore više od riječi, tako da je vrijeme da vidimo i akciju, kao i hitno provođenje mirovnog sporazuma iz Minska, rekao je Jens Stoltenberg.

Na sastanak je iz Rusije stigao i američki državni sekretar John Kerry i poručio kako se nada da se kriza u Ukrajini može riješiti dijalogom.

“Mi se zaista, iskreno nadamo da će predsjednik Putin, Rusija i separatisti sjesti zajedno sa Vladom Ukrajine kako bi se sporazum iz Minska potpuno implementirao i kako bi se krenulo naprijed.” 

Izvor: Al Jazeera i agencije