NATO šalje pomoć Turskoj u kontroli granice

NATO planira Turskoj poslati avione za ophodnju i projektile kako bi osnažio njenu odbrambenu moć na granici sa Sirijom, rekli su u utorak dužnosnici saveza.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi kako je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom “vrlo nestabilno” i obećali ojačati tursku zračnu odbranu što su opisali kao “mjere osiguranja”.

“I dalje smo odlučni…nastaviti razvijanje dodatnih mjera osiguranja NATO-a a saveznici rade na pripremi drugih mogućih doprinosa”, rekli su ministri.

Generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u “nekoliko idućih sedmica”, ali je nastojao prikazati jačanje kao odvojeno od ruskih upada i pozvao Rusiju i Tursku da traže rješenje za napetosti.

U Briselu je završen prvi dio sastanka NATO-a, na kojem su glavne teme sigurnosne prijetnje zbog ISIL-a i situacija nakon obaranja ruskog vojnog aviona.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, u prvom dijelu se razgovaralo o situaciji u Afganistanu, gdje je zaključeno da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća i onakva kakvu su očekivali, pa je odlučeno da se u toj zemlji zadrže predstavnici snaga NATO-a te da se nastavi finansiranje afganistanske sigurnosne službe i podržavanje zemlje putem civilnih projekata.

Pojedine zemlje su već najavile finansijsku pomoć Afganistanu, a o tome koliko će ona iznositi, razgovarat će se u julu iduće godine.

“Ministri vanjskih poslova članica NATO-a ovim su jasno rekli da ne okreću leđa Afganistanu”, javila je reporterka Al Jazeere, dodajući da su to isto uradili i u slučaju Turske.

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom dana pokušao razdvojiti pitanje Turske i pitanje odnosa Turske i Rusije. Rekao je da je odluka da se podrži Turska donesena puno prije nego je došlo do obaranja ruskog aviona. Ministri su jasno dali podršku Turskoj u smislu njene odbrane”, javila je Katarina Drlja.

I američki predsjednik Brack Obama dao je podršku Turskoj i pozvao na smirivanje tenzija.

Odluka o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO na dnevnom je redu sutra ujutro.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a napravit će konačnu procjenu napretka Crne Gore na putu ka Alijansi i, shodno tome, donijeti odluku o mogućem pozivu toj zemlji da se priključi tom vojnom savezu.

Odluka dolazi u trenutku zaoštrenih odnosa Turske, kao članice NATO-a, s Rusijom.

Sa sastanka je poslana poruka da eventualni prijem Crne Gore nema veze s Rusijom, jer je ta zemlja protiv prijema Crne Gore u Alijansu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u obraćanju učesnicima skupa nije krio da je sigurnosna situacija teška, ali ni to da je taj vojni savez spreman na izazove današnjice.

“Sigurnosno okruženje u kojem se danas sastajemo je krajnje teško. Teroristički napadi i kršenje međunarodnog prava su ozbiljni izazovi u više pravaca, ali NATO je spreman uhvatiti se u koštac s njima. Danas i sutra ćemo poduzeti naredne korake. Prije svega, moramo usaglasiti način nastavka podrške stabilnosti Afganistana, jer je to u interesu naše sigurnosti”, rekao je Stoltenberg.

Umjereni optimizam za Crnu Goru

“Ministri vanjskih poslova imaju posljednju riječ kada se govori o upućivanju pozivnice Crnoj Gori. Prema neslužbenim informacijama, veleposlanici su dali ‘zeleno svjetlo’ ministrima jer smatraju da Crna Gora treba biti pozvana u NATO. Vlada jedan umjereni optimizam. No, ako Crna Gora dobije poziv, to znači početak pregovora koji traju nekoliko mjeseci. Potom slijedi ratifikacija u svim zemljama članicama, tako da do samog članstva treba još vremena”, javila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Dan uoči donošenja odluke o tome hoće li Crna Gora biti pozvana da se priključi NATO-u rezultati istraživanja javnog mnijenja, koje je u prošlom mjesecu provela agencija DAMAR, pokazali su da je “za” članstvo u NATO 47, a “protiv” 38 posto ispitanih građana. Stav o tom pitanju nema 14,8 posto građana.

Na pitanje bi li na eventualnom referendumu glasali za učlanjenje u NATO, ako bi to bio uvjet ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, 49,2 posto ispitanika je odgovorilo “da”, 36,1 posto je kazalo “ne”, dok 14,7 posto nema stav.

Izvor: Al Jazeera i agencije