NATO šalje tenkove na istok Evrope

Stoltenberg je nazvao ovu mjeru 'potezom uvjeravanja' istočnih članica da ih je NATO spreman braniti (EPA)

NATO će rasporediti tenkove i opremu za oko 5.000 ljudi duž svojih sjeveroistočnih granica, najavio je generalni tajnik Jens Stoltenberg uoči ministarske konferencije u Bruxellesu.

Tenkovi i oprema bit će raspoređeni u Poljskoj i baltičkim zemljama, a Stoltenberg je nazvao ovu mjeru “potezom uvjeravanja” istočnih članica da ih je NATO spreman braniti.

“Dali smo glavnom zapovjedništvu NATO-a nalog da pripremi plan raspoređivanja i da u okviru zapovjedne strukture osnuje novi logistički stožer da ga provede”, rekao je Stoltenberg novinarima pred sastanak ministara obrane članica Alijanse u Bruxellesu, prenosi Tanjug.

On je naglasio da se ovime ne narušava sporazum NATO-a s Rusijom, prema kojem se NATO obvezao da neće osnivati stalne baze na istoku jer vojnici neće pratiti tenkove i opremu, koja će biti konzervirana i aktivirana samo ako se ukaže potreba.

‘Nismo u hladnom ratu’

“Nismo u hladnom ratu s Rusijom, ali nismo više ni strateški partneri”, kazao je generalni tajnik, ocjenjujući da su odnosi NATO i Rusije “negdje između” i da “jaka obrana ne sprječava dijalog”.

Stoltenberg je zatražio od Rusije da se pridržava sporazuma iz Minska o rješenju ukrajinske krize i da prestane “zveckati nuklearnim oružjem”.

“Svemu što se tiče nuklearnog naoružanja treba pristupati vrlo pažljivo”, rekao je on.

On je najavio da će na današnjem sastanku, uz ostalo, biti riječi o nedovoljnom izdvajanju sredstava za obranu nekih članica i rekao da ga brinu očekivanja da će se vojni proračuni u budućnosti nastaviti smanjivati.

“Ne možemo unedogled raditi više s manje”, upozorio je Stoltenberg.

Izvor: Agencije