NATO: Simulacija borbe tokom invazije

Sjevernoatlantska alijansa NATO, privodi kraju svoju najveću vojnu vježbu u Baltičkom moru koja traje od 5. do 20. juna. U njoj učestvuje više od 5.500 vojnika iz 17 različitih država, sa 50 različitih plovila i skoro 60 aviona. Riječ je o simulaciji borbe protiv invazije neprijatelja.

Ova vježba (u najgorem slučaju pripreme) prikazuje kako izgleda militarizacija Baltika: Flota NATO-a plovi morem, marinci iz nekoliko država iskrcavaju se na obalu kako bi oslobodili državu od neprijatelja koji ju je zauzeo.

Vrhovni komandant NATO-a Philip Breedlove, rekao je kako Rusija mora shvatiti da je Alijansa vrlo ozbiljna kad je riječ o odbrani Baltika.

„Moj vrhovni komandant je prošle godine jasno poručio da ćemo braniti svaki centimetar teritorija pod kontrolom NATO-a“, dodao je.

Na pitanje novinara Al Jazeere: „Mislite li da je vjerovatno da će Rusi stvarno nešto učiniti? (Ruski predsjednik Vladimir Putin,  rekao je da je suludo to i pomisliti“, Breedlove odgovara:

„Nemam pojma šta su Putinovi planovi i ne vjerujem da vam to bilo ko sa sigurnošću može reći.”

Nova kriza u odnosima s Rusijom dala je novi podstrek NATO-u.

Pogled sa komandnog mjesta

Baltičko more preletjeli smo britanskim helikopterom, sletjeli smo na brod Kraljevske mornarice. U komandnoj sobi, gdje je vježba planirana, zatekli smo američke i britanske oficire, ali i finske i švedske, iako njihove države nisu članice NATO-a.

S komandnog mosta nadgledaju učešće vojnika iz različitih država. Nedaleko odavde je i ruska flota, ali dvije strane ne komuniciraju.

„Rusi nas gledaju. Mi smo im u susjedstvu. Jasno je da nas posmatraju i da ih zanima šta radimo, no ovo je rutinska vježba i to nas ne treba zabrinjavati“, navodi kapetan broda HMS Ocean Tim Henry.

Sjedinjene Američke Države najavile su da će u Centralnu Europu rasporediti ogromne količine naoružanja, a sljedeće sedmice očekuje se i odluka o raspoređivanju vojnika. Također, zvanična Moskva najavila je kako će ubrzati raspoređivanje balističkih raketa u Kaliningradu, ruskoj enklavi na Baltiku.

Ključno pitanje je ko se ovdje brani, a ko se sprema za napad, iz sjeverne Poljske javlja novinar Al Jazeere, Laurence Lee.

„Iz perspektive NATO-a, glavna pitanja su transparentnost i moralno pravo. No, živimo u kompliciranom svijetu i zapadnim državama često nije jednostavno razlučiti prijatelje od onih koji to nisu. Ipak, kad je riječ o baltičkim državama, NATO je posve uvjeren da ovdje ima više moralnog prava od Rusije“, istakao je.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeeera