NATO spreman pomoći libijskoj mornarici

EU želi da osigura podršku UN-a i Libije za pokretanje svoje misije protiv krijumčara ljudima u libijskim vodama kako bi spriječila priliv migranata u Evropu (EPA)

Libija bi mogla da dozvoli brodovima NATO-a ili Evropske unije da djeluju u libijskim vodama ako ove organizacije pomognu modernizaciju brodova mornarice te zemlje.

Takvu mogućnost najavio je danas libijski premijer Fayez al-Sarraj poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, prenosi AP.

EU želi da osigura podršku UN-a i Libije za pokretanje svoje misije protiv krijumčara ljudima u libijskim vodama kako bi spriječila priliv migranata u Evropu.

“Naravno, mi moramo da modernizujemo našu flotu i osnažimo njene kapacitete. NATO ili neka druga prijateljska država bi na bilateralnoj osnovi mogla da nam pomogne”, dodao je on.

Jačanje libijske mornarice

Stoltenberg je rekao da je NATO spreman da pomogne Libiji da obezbijedi sigurnost i ojača svoje odbrambene institucije.

“Mogli bismo da ponudimo savjete o uspostavljanju modernog ministarstva odbrane, zajedničkog generalštaba i sigurnosnih i obavještajnih službi pod civilnom kontrolom”, rekao je Stoltenberg.

NATO bi takođe, kako je dodao, mogao da podrži napore EU da ojača libijsku obalnu stražu i mornaricu.

Izvor: Agencije