NATO: Tri milijarde eura za satelitsku tehnologiju

Planovi uključuju ulaganje 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije (EPA)

Sjevernoatlantska alijansa NATO planira potrošiti tri milijarde eura na unapređenje svoje satelitske i računarske tehnologije u iduće tri godine dok se prilagođava novim prijetnjama, izjavio je jedan visoki zvaničnik, prenose agencije.

Svrha tih ulaganja jest obeshrabriti hakere i odagnati druge prijetnje, među kojima su i iranske rakete.

Visoki zvaničnik Agencije NATO-a za komunikacije i informacije izjavio je kako ti planovi uključuju ulaganje od 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije kako bi se pružila bolja podrška vojnicima i brodovima raspoređenim širom Saveza, kao i pomoć u upotrebi bespilotnih letjelica.

Zasad nije jasno hoće li saveznice NATO-a finansirati novi vojni komunikacijski satelit ili se povećanje širokopojasnog kapaciteta može postići pomoću postojećih američkih i drugih savezničkih satelita.

Zaštita glavnih lokacija

Ti prijedlozi, za koje dio finansijskih sredstava još moraju odobriti vlade zemalja članica NATO-a, također predviđaju ulaganje približno 800 miliona eura u računarske sisteme koji pomažu u upravljanju i komandiranju zračnom i raketnom odbranom, rekao je zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Na poboljšanje zaštite 32 glavne lokacije NATO-a od kibernetskih napada bit će potrošen 71 milion eura.

Alijansa je saopćila kako je zabilježila petostruko povećanje sumnjivih događaja na svojim mrežama u posljednje tri godine.

Još 180 miliona eura bit će uloženo u sigurniju mobilnu komunikaciju savezničkih vojnika na terenu.

Sjevernoatlantska alijansa detaljno će predstaviti svoje potrebe na konferenciji u Ottawi u aprilu.

Izvor: Agencije