NATO ulaže 51 milion eura u bazu u Albaniji

Albanska ministrica je izrazila zadovoljstvo zbog odluke NATO-a da izabere bazu Kucova kao taktičku bazu u regiji Balkana (Arhiva)

NATO planira uložiti 51 milion eura u modernizaciju zračne baze Kucova u Albaniji, rekla je zamjenica generalnog sekretara Alijanse Rose Gottemoeller.

Albanska ministrica odbrane Olta Xhacka smatra da ova investicija potvrđuje da je Albanija lider sigurnosti u regiji i šire.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odluke NATO-a da izabere bazu Kucova kao taktičku bazu u regiji Balkana, prenosi agencija ATA.

Gottemoeller je kazala da transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova može imati negativne posljedice za integraciju Kosova u NATO.

‘Najvažniji su mir i stabilnost’

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tirani s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem, ona je ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažmana s Kosovskim sigurnosnim snagama ukoliko mandat tih snaga evoluira.

Istakla je da NATO podržava dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo Evropske unije.

“To je jedini način da se u regiji uspostavi mir i stabilnost”, istakla je.

Gottemoeller, koja je u Tiranu doputovala uoči 10. godišnjice učlanjenja Albanije u NATO, pozvala je tu zemlju da iskoristi svoj utjecaj i podrži taj proces, ali i da ohrabri Kosovo i Srbiju da ostanu mirni i uzdržani.

Izvor: Agencije