NATO zabrinut zbog ruskih raketa na Krimu

Angela Merkel je pohvalila njemačkog šefa diplomatije Franka-Waltera Steinmeiera za njegove diplomatske napore (AFP)

Glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove rekao je u srijedu u Kijevu da je vrlo zabrinut raspoređivanjem ruskih raketa na Krimu, koje predstavlja prijetnju za cijelo Crno more.

“Jako smo zabrinuti militarizacijom Krima”, rekao je general Breedlove na konferenciji za novinare u Kijevu.

“Oprema se već postavlja na Krimu, krstareće rakete i protuzračne rakete imaju u dosegu cijelu regiju Crnog mora”, nastavio je.

Dodao je da strahuje od raspoređivanja nuklearnog oružja na poluotoku te da prati razvoj događaja.

Merkel: Moskva ne poštuje Ukrajinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu je u srijedu oštro kritizirala Rusiju i, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla da se “ruska aneksija Krima” ne može pravdati nijednim sredstvom.

“Cilj je suverena Ukrajina, koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati”, rekla je ona.

Dodala je da se direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, također, ne može opravdati i optužila Rusiju da svojom politikom “krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak”.

Merkel je, u generalnoj debati o njemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske unije i rekla da je ona o tome s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvijek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ruski avioni na Krimu

Istovremeno je agencija TASS objavila da je Ruska vojska rasporedila 14 borbenih aviona na Krimu.

Pozivajući se na izvor iz ruske vojske, TASS je prenio da je deset aviona tipa Su-27 i četiri Su-30 poslano u krasnodarsku regiju, odakle će, u sklopu eskadrile od ukupno 30 aviona, služiti za potrebe na Krimu.

Matični će im aerodrom biti Belbek u Sevastopolju, u kojem je i matična luka ruske Crnomorske flote. Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sad jedan od najmodernijih.

Posljednjih sedmica Rusija je pojačala vojnu prisustnost na Krimu, odlučivši ponovno staviti u funkciju stanicu za upozorenja od projektila i najavivši ulaganja od 1,75 milijardi eura za razvoj crnomorske flote do 2020, prenose agencije.

Merkel je, u generalnoj debati o njemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske unije i rekla da je ona o tome s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvijek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Dobar i loš policajac’

Merkel je Bundestagu indirektno pokušala protivrječiti utisku stvorenom u njemačkoj javnosti o tome da u okviru Vlade postoje neslaganja o politici prema Rusiji i razlike između nje i šefa diplomatije Franka-Waltera Steinmeiera, prenose njemački mediji.

Merkel je, naime, pohvalila Steinmeiera za njegove diplomatske napore.

Njemački politički magazin Spiegel je među prvima postavio pitanje da li Merkel u ukrajinskoj krizi igra ulogu “lošeg”, a šef diplomatije “dobrog policajca”, ili u tom “timu smirenih, razumnih i pragmatičnih”, kako se kaže i za jedno i za drugo, postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv Putina.

Zvanični Berlin je zvanično odbacio mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel – Steinmeier, a to je i Merkel u srijedu pokazala u Bundestagu.

Mediji, ipak, postavljaju pitanja da li je ukrajinska kriza stavila na probu “duh” tog dvojca, pošto je ta kriza i za Merkel i za Steinmeiera, koji ima svoj sopstveni ton, kažu analitičari, od najveće važnosti.

Za razliku od svog prethodnika Guide Westerwella, kojem se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno utjecaja samog Ministarstva vanjskih poslova, Steinmeier želi da bude shvaćen i da postavi sopstvene akcente, pa i ako time protivrječi Merkel, kažu analitičari.

“Steinmeier nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki New York Times ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čovjeka centra”, piše Spiegel o ovom socijaldemokrati, za kojeg analitičari kažu da je razložan i da ga uvažavaju i politički neistomišljenici, prenose agencije.

Izvor: Agencije