Naučna fantastika iz Travničke medrese

'Prokletstvo mira' je roman naučne fantastike napisan za tri mjeseca (Al Jazeera)

Ove godine, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku je ispratila svoju 250. generaciju maturanata. Ta srednja škola uživa visoku reputaciju jer je vezirskom gradu, kako nazivaju Travnik, a i cijeloj Bosni i Hercegovini podarila veliki broj uglednih građana.

Jedan od jubilarnih maturanata je i Kerim Sefer, 18-godišnjak koji je ove godine objavio svoju prvu knjigu, roman od 500 stranica kojeg je nazvao Prokletstvo mira.

„Roman sam počeo pisati pred kraj prošle školske godine, a završio sam ga u toku ljetnjeg raspusta. Koristio sam svaku priliku za pisanje, gdje god da sam išao nosio sam laptop. Pisao sam kod kuće, a često sam stranice dopunjavao dok sam putovao. Nakon tri mjeseca efektivnog rada imao sam napisan roman“, kaže Kerim.

Posebnu pažnju privlači spoj stila pisanja romana i pozadina iz koje potiče ovaj mladi autor. Kerimova knjiga je okarakterisana kao ‘pripadnica žanra naučne fantastike gdje je inicijalna radnja smještena u Veliku Britaniju’. Sa druge strane, Sefer potiče iz patrijarhalne travničke porodice koja mu je pružila odgoj i obrazovanje u duhu islama.

Prokletstvo mira

Roman počinje događajem urušavanja stare dvopratnice na jugu Londona. Ruševine zgrade bivaju uvertira u afere koje pokreću medijski rat između kustosa velikih muzeja i arhitektonskih stručnjaka. Upravo temelji uništenog objekta kriju mnoge tajne koje sežu daleko u prošlost. Čudan niz pojava otključava vrata ka drugim dimenzijama ljudskog postojanja.

Glavni likovi, borci u svojoj svakodnevnici kreću u misiju spašavnja svijeta transkontinentalnim putovanjem u prošlost s nadom da će spasiti čovječanstvo.

 

„Izabrao sam žanr naučne fantastike jer sam i sam odrastao uz djela tog stila, a priznajem, uslijed nedostatka iskustva u pisanju, najlakše mi je držati se tog žanra jer nema stroge kriterije koje je potrebno zadovoljiti“, govori Sefer.

Kerim Sefer sa direktorom medrese Dževdetom Šošićem

 

Objektivno, od jednog maturanta vjerske škole, izvjesnije je da, ukoliko bi izdao knjigu, ta knjiga bude djelo vjerskog karaktera, ili u najdaljoj formi posjeduje elemente koji direktno propagiraju religiju autora. Kerim kaže da to nije slučaj sa romanom Prokletstvo mira.

„Direktnog nagovještaja islama u knjizi nema, ali sva moralna načela koje zagovara religija su upravo osnova mog romana. Borba između dobra i zla, mračnih iskušenja i odabira pravog puta, sve te metafore su zapravo odražavaju moje shvatanje srži islama i praktične primjenjivosti na nemile događaje“, smatra Sefer.

Kerim objašnjava da je ostavio čitaocima da sami identifikuju svoju religioznost i moralnost u njegovom romanu. Prokletstvo mira predstavlja refleksiju uticaja popularnih književnih djela, moderne tehnologije, kinematografije i religioznosti koji su obilježili 18 godina autorovog života.

„Odrastao sam uz serijal Harry Pottera što se iščitavanjem prvih stranica može zaključiti, tu se još osjeća uticaj drugih modernih književnih i filmskih ostvarenja, ali poseban uticaj na moj stil pisanja ima definitivno Lav Nikolajevič Tolstoj, otud i ovih 500 strana knjige“, kroz osmijeh komentariše Sefer.

Iza prvog tiraža i inicijative objavljivanja knjige stoji nastavni kadar travničke medrese sa direktorom Dževdetom Šošićem. 

„Ovo nije prvi put da naši učenici objave neko književno djelo, prijašnje generacije su znale objaviti zbirke pjesama i priča. Međutim, ove godine smo posebno počašćeni jednim romanom modernog žanra“, navodi direktor medrese Dževdet Šošić.

Ideja vodilja Elči-Ibrahim pašine medrese u Travniku

Moto medrese je Lijepa riječ

Intenzivan rad na literarnom izražavanju učenika je jedan od krucijalnih elemenata nastavnog programa u Travničkoj medresi.  

„Naš moto je Lijepa reč, to je moto medrese, a vodi porijeklo iz Kur'ana. A naš posao je da njegujemo lijepu riječ i da našim učenicima damo motivaciju da pišu“, kaže direktor Šošić.

S obzirom da je Travnička medresa vjerska škola, prije objavljivanja, Seferov roman je morao proći kroz analizu primjerenosti sadržaja, kako bi se utvrdilo da se djelo ne suprostavlja religijskoj etici i učenju islama.

„Moramo priznati da smo napravili manje izmjene, prije svega na dizajnu korica knjige gdje je autor zamislio još neke detalje koje na indirektan način ne bi bile u skladu sa šerijatskim stavovima, ali sve ostalo smo prepustili mladom autoru. Nama je prije svega i bio cilj dati mu prostora i osigurati tu slobodu riječi“, komentariše direktor Travničke medrese.

Kerim je srednjoškolac koji kroz prizmu svog odrastanja opisuje doživljaj jednog svijeta fikcije, ali upravo kroz taj ambijent magičnog i nadnaravnog on je zapravo pokušao opisati banalnu svakodnevnicu gdje se blagostanje uzima zdravo za gotovo. Odatle i naziv romana Prokletstvo mira.

„Poruka knjige i sama simbolika se odnosi na čitavo čovječanstvo, dakle, stanje mira je nekad tjeskobnije i manje izvjesno od stanja otvorene opasnosti. Naslov je sam po sebi metafora i čitanjem knjige se pojašnjava“, navodi Sefer.

Druga knjiga u pripremi

Kerim želi studirati u Istanbulu

Prema riječima višeg asistenta iz oblasti književnosti sa  Edukacijskog fakulteta u Travniku Dženana Kosa, Prokletstvo mira se ne može posmatrati kao klasičan književni tekst. Djelo je na samoj ivici žanra, i svojom formom i tematikom je veoma blisko stripu jer se radnja odvija izuzetno dinamično i slikovito.

„Žanrovski sam ovaj roman karakterizirao kao postmoderni hibridni roman u kojem se prepliću različiti žanrovi. Od fantastičnog, kontekstualnog do romana situacije, Prokletstvo mira sadrži sve elemente navedenih žanrova, a dinamikom i formom, veoma je blisko stripu… To je veoma zanimljiv tekst namijenjen mlađoj populaciji, upravo čitalačkoj publici starosne dobi mladog autora“, navodi Dženan Kos.

Kerim priprema svoju drugu knjigu, a uporedo sa novim romanom vrši pripreme za nastavak školovanja u inostranstvu.

„Imam želju da napišem tri knjige ovog žanra, dakle, da upotpuni trilogiju na istoj tematici. A od bližih planova imam namjeru da se upišem na neki medijski fakultet, najvjerovatnije u Istanbulu“, kaže Kerim.

Izvor: Al Jazeera