Naučnice iz Srbije dobile milionske evropske grantove

Za istraživanje osobina materije, fizičarka iz Srbije Magdalena Đorđević osvojila je prestižni grant Evropskog istraživačkog savjeta u iznosu od 1,4 miliona eura. To je najveći iznos koji je srpskim istraživačima ikada dodijeljen u oblasti fundamentalne nauke.

Osim nje, ovaj evropski grant, koji se dodjeljuje samo istraživačima čije ideje potencijalno mogu da promijene svjetski tok nauke, u Srbiji je do sada osvojila još samo jedna naučnica.

Zubi prahistorijskih majki kriju tajnu o ekspanziji čovječanstva. Svaki porođaj u korijenu zuba ostavlja mineralizovanu liniju na osnovu koje naučnici mogu da utvrde koliko puta se žena porodila. Forenzičkom metodom arheolog Sofija Stefanović ispituje zube skeleta iz neolita kako bi utvrdila koliko su se često prahistorijske žene porađale.   

“Mi ne znamo kakvi su uslovi porođaja bili u praistoriji, čime su se bavile praistorijske bebe , kako i gde su se porađale praistorijske majke jednostavno to nisu bile teme koje su naučnike zanimale i mame i bebe su bile na marginalma nauke“, dodaje.

Posao za mlade naučnike

Iako je na osnovu velikog broja naselja, poznato da je broj ljudi naglo porastao u neolitu, deset do pet hiljada godina prije Nove ere, niko još nije ponudio biološki dokaz za to. Sofija će sa svojim timom ispitati hiljade ženskih skeleta  sa prostora Zapadnog Balkana i nada se, prva dokazati  porast ljudske populacije.

“Nadamo se da će sa jedne strane biti značajno za nauku to što ćemo uspeti da odgonetnemo koji mehanizmi su bili ključni za tako važan događaj kao što je porast fertiliteta“, dodaje.

Sofija je prva naučnica u Srbiji čija je ideja nagrađena prestižnim evropskim grantom od 1,7 miliona eura, a projekat je donio posao i mladim arheolozima. Tamara Blagojević koristi ga za svoj doktorat.

“Između ostalog ćemo datovati veliki broj ranoneolitskih lokaliteta što je značajno i za srpsku arheologiju jer se prvi put otvorila mogućnost da se dobije veliki broj podataka za jedan broj koji nije dovoljno poznat, a opet jako značajan“, dodaje.

Najprestižniji evropski grant  iz oblasti nauke nedavno je dodijeljen i naučnici Instituta za fiziku. Magdalena Đorđević u Srbiji će ispitivati  kvark – gluonsku plazmu, novo stanje materije koje je otkriveno tek prije nekoliko godina.

“Mi se nadamo da ćemo mi uspeti da razumemo osobine kvark gluonske plazme zato sto eksperimentalni podaci pokazuju na neka nova svojstva za koje ne postoje odgovarajuća teorijska objašnjenja“, kaže Đorđević.

Stati iza svojih projekata

I ovaj projekat uposlit će desetak naučnika iz Srbije, a Insitut za fiziku dobit će savremenu laboratoriju.

“Kroz ovaj projekat u državu je uneto milion i 365 hiljada bespovratnih sredstava Evropske unije i taj novac će delom biti iskorišćen da se zaposle mladi istraživači koji bi u nedostatku ovih sredstava rešili da napuste zemlju“, zaključuje Đorđević.

Magdalena i Sofija nadaju se da će njihov uspjeh ohrabriti i ostale istraživače da uprkos lošem položaju u kome naučnici u Srbiji rade, ne gube entuzijazam, stanu iza svojih ideja i konkurišu za podršku međunarodnih fondova.

Izvor: Al Jazeera