Naučnici: Armenci masakrirali 5.000 Turaka

U 15 iskopavanja masovnih grobnica, naučno je dokazano da su nastradali turski muslimani, tvrde sa Univerziteta (Getty Images)

U iskopavanjima 185 masovnih grobnica u istočnoj i jugoistočnoj Anadoliji na istoku Turske, naučnici iz Centra za istraživanje odnosa između Turaka i Armenaca Univerziteta Ataturk u Erzurumu, došli su do dokaza o masakrima armenskih četa nad civilnim stanovništvom, javlja Anadolija.

U 15 iskopavanja masovnih grobnica, naučno je dokazano da su nastradali turski muslimani. Centar za istraživanje tursko-armenskih odnosa Univerziteta Ataturk izvršio je prvo iskopavanje 1986. godine i to u selu Alaca u Erzurumu i u selu Zeve u Vanu, također na istoku zemlje.

Iskopavanja na inicijativu naučnika

Profesor Erol Kurkcuoglu sa ovog univerziteta je istakao kako je od 1986. do 2010. godine  izvršeno 15 različitih iskopavanja širom istočne i jugoistočne Anadolije, pogotovo u mjestima kao što su Diyarbakir, Bitlis, Mus, Ardahan, Erzurum, Igdır, Erzincan i Van, gdje su pronađeni posmrtni ostaci pet hiljada turskih muslimana.

Kurcukoglu je za Anadoliju kazao za da su “naoružane armenske čete napale nemoćno civilno stanovništvo iza linije fronta, što je i dokazano ovim iskopavanjima”.

“Iste godine imali smo iskopavanja i u selu Alaca u Erzurumu, gdje smo pronašli 278 tijela, a 370 smo pronašli u selu Zeve u Vanu. Imali smo iskopavanja i u drugim oblastima”, kazao je Kurkcuoglu govoreći o iskopavanjima u Vanu. Kurkcuoglu je istakao da su iskopavanja vršena na incijativu naučnika.

“Mi smo otkrili da su armenske čete izvršile masakr nad turskim muslimanskim stanovništvom. Iskopavanja koja su vršena sa naučnog aspekta, pokazala su da su armenske čete vršile masakr nad turskim muslimanskim stanovništvom u njihovim selima. Ovi nastradali bili su nemoćne žene, djeca i stari ljudi koji su se nalazili iza fronta”, dodao je.

Svjedočenje preživjelih

Kurkcuoglu je istakao da će oni nastaviti sa iskopavanjima, ali i dodao kako su stradali muškarci i žene nastradali u naselju Borekli u Erzurumu te kako su spremili preliminarne izvještaje u vezi sa ovim iskopavanjima.

Među stanovnicima ovog naselja je, sada već 85-godišnja Fadime Fatma Karakas, koja je istakla kako su armenske čete izvršile masakr u Borekliju, te dodala i da su žene odvojene na jednu stranu, a djeca i muškarci na drugu gdje su svi spaljeni.

Izzettin Eltas iz Alace, kazao je kako su turski muslimani odvođeni pod izgovorom da idu na rad na njive, ali su spaljeni.

Eltas je dodao da je i on učestvovao u iskopavanjima u kojima je pronađeno 278 tijela, ali da se treba izvršiti još jedno iskopavanje u selu.

Izvor: Agencije