Naučnici: Otkrili smo novu planetu

Astronom Michael Brown u kompjuterskoj simulaciji pokazuje putanju 'Devete planete' (AP)

Dvojica astronoma s Kalifonijskog instituta za tehnologiju (Caltech) tvrde da su otkrili novu planetu u Sunčevom sistemu, koju su privremeno nazvali “Deveta planeta”, piše Washington Post, a prenosi Tanjug.

Riječ je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje, koji se “krije” na samom rubu Sunčevog sistema. 

Astronomi Michael Brown i Konstantin Batygin, čija je studija objavljena u časopisu Astronomical Journal, navode da još nisu direktno posmatrali ovu udaljenu planetu, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju. 

Da “Deveta planeta” zaista postoji, zaključili su na osnovu “kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i manjih svemirskih objekata izvan Sunčevog sistema”, piše Washington Post. 

“Ta mala svemirska tijela imaju orbite na koje, po svemu sudeći, utječe gravitacija skrivene planete”, navodi se u studiji dvojice astronoma koji vjeruju da je nekada davno planeta odgurnuta duboko u svemir pod dejstvom gravitacijskih sila Jupitera i Saturna.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće direktno posmatrati ovu planetu koja je 20 puta udaljenija od Neptuna i deset hiljada puta manje svijetla od Plutona. 

“Od antičkog doba do danas čovjek je otkrio samo dvije planete, a ovo bi bila treća”, kazao je Brown, navodeći da veliki dijelovi našeg Sunčevog sistema još nisu istraženi. 

Izvor: Agencije