Naučnici protiv ‘proizvodnje djece po želji’

Međunarodni stručnjaci za genetiku pozivaju na zaustavljanje projekata koji rade na izmjeni ljudske DNK kroz nove revolucionarne metode u medicinskoj tehnologiji. Znanstvenici kažu kako je neodgovorno nastavljati s ispitivanjima na mijenjanju ljudskih gena dok društvo ne postigne konsenzus o etičkim pitanjima.

Al Jazeera je posjetila Sveučilište “Johns Hopkins”, gdje pokusni miševi daju embrije za ispitivanja o tome mogu li se geni mijenjati, odnosno mogu li se popravljati greške prirode. Ta tehnologija, zvana CRISPR, relativno je jednostavan i precizan metod mijenjanja DNK molekule bilo kojeg organizma. Njegovi izumitelji zovu ga “softver za izmjenu genoma”.

“Možemo ući u točno određeni kromosom na tačno određeno mjesto jedne od više milijuna nukleotidnih molekula koje čine DNK i promijeniti je”, objašnjava Roger Reeves s Medicinskog fakulteta Sveučilišta “Johns Hopkins”.

Tehnologija kontrolira intervenciju u bilo koji dio DNK – od mijenjanja bolesnog gena, njegovog odstranjivanja do zamjene zdravim genom.

“Tehnologiju CRISPR možemo koristiti za generiranje mutacija u pacijentima, za popravljanje mutacija in-vitro, a možemo stvoriti stanice koje omogućiju otkrivanje lijekova”, napominje Donald Sack sa Sveučilišta “Johns Hopkins”.

Dizajniranje poželjnih osobina

U konačnici, mogu se ispravljati mutacije ne samo u svakom pacijentu, već i za buduće generacije ljudi. Jedna kompanija kaže da do 2017. godine planira početi s kliničkim ispitivanjima na djeci s kongenitalnim defektima, koji uzrokuju sljepoću.

No, tehnologija također obećava moguće dizajniranje poželjnih osobina, što otvara cijeli spektar mogućnosti za industriju proizvodnje “djece po želji”. To je jedan od razloga zbog kojih jedna od izumiteljica tehnologije, Jennifer Boudna, apelira na moratorij u cijelom svijetu dok se ne postave osnovna pravila kako će se koristiti na ljudima.

“Tehnologija će se u konačnici koristiti za izmjenjivanje ljudskog genoma, ali mislim da je neodgovorno činiti to bez pažljivog razmatranja rizika i potencijalnih komplikacija”, objašnjava Boudna.

Ipak, kineski znanstvenici kažu da su već pokušali izmijeniti ljudski embrij. Pokušaj nije uspio. Zasad.

Izvor: Al Jazeera