Naučnici tvrde da su otkrili revolucionarni lijek protiv virusa

Tim naučnika testirao je hemikaliju na miševima i otkrio da sprečava repliciranje virusa gripe te virusa koji izazivaju SARS i MERS (AP)

Naučnici u Hong Kongu tvrde da su napravili potencijalno prijelomno otkriće u borbi protiv infektivnih bolesti – hemikaliju koja bi mogla usporiti smrtonosne virusne bolesti.

U studiji objavljenoj u magazinu Nature Communications, tim sa Univerziteta u Hong Kongu opisao je otkrivenu hemikaliju kao “veoma moćnu u ometanju životnog ciklusa različitih virusa”. 

Naučnici su rekli za AFP da bi se jednog dana mogla koristiti kao antivirusni lijek širokog spektra za infektivne bolesti – čak i za viruse koji će se tek pojaviti – ako prođe klinička testiranja.

Antivirusni lijek širokog spektra

Širenje ponekad smrtonosnog virusa ptičije gripe, Bliskoistočnog respiratornog sindroma – MERS i Teškog akutnog respiratornog sindroma – SARS doveli su do potrebe za novim lijekom, koji će djelovati brže nego vakcine.

Antivirusni lijek širokog spektra je prijeko potreban, jer bi se mogao koristiti u slučaju mnogih patogena.

Za razliku od toga, vakcine djeluju na samo jedan virus i, dok se naprave, virus može mutirati.

Tim naučnika iz Hong Konga testirao je hemikaliju “AM580” na miševima u dvogodišnjoj sutdiji i otkrio da ona sprečava repliciranje virusa gripe, uključujući H1N1, H5N1 i H7N9, kao i virusa koji izazivaju SARS i MERS.

Također je zaustavila repliciranje Zika virusa i Enterovirusa 71, koji izaziva bolesti ruku, stopala i usta.

‘Zalihe koje ukradu od domaćina’

“To je ono što zovemo antiviralni lijek širokog spektra, što znači da može ubiti veliki broj virusa. Ovo je jako važno u ranoj kontroli epidemije”, objasnio je mikrobiolog Yuen Kwok-yung, koji je vodio tim.

“Ova studija je nauka u razvoju, prvi korak u uzbudljivom novom smjeru”, rekao je Benjamin Neuman, ekspert za viruse sa Univerziteta Texarkana iz Teksasa, koji je objavio svoju studiju o izgladnjivanju virusa.

“Virusi u potpunosti zavise od zaliha koje ukradu od domaćina te mnogo studije pokazuju da su tretmani u ometanju protoka lipida u inficiranoj ćeliji veoma efikasni u blokiranju raznih virusa”, dodao je.

Sljedeći korak je testirati lijek na životinjama, uključujući svinje i primate, prije kliničkih ispitivanja, što bi moglo trajati do osam godina.

Tim naučnika iz Hong Konga prijavio je svoje otkriće u SAD-u.

Varijacija se već koristi u Japanu

Varijacija ove hemikalije već se koristi u Japanu u tretiranju raka te se naučnici zbog toga nadaju maloj toksičnosti za ljude.

Međutim, Neuman upozorava da, kao u slučaju mnogih hemoterapija, antivirusni lijekovi kao što je AM580 oštećuju ćeliju kako bi izgladnjeli virus.

Dok se ćelije mogu oporaviti, treba uraditi brojna istraživanja kada i kako bi se koristila ova tenika.

Gusto naseljeni Hong Kong ima iskustvo u izbijanju smrtnosnih virusa: gotovo 300 ljudi je umrlo od SARS-a u 2003. godini.

Izvor: Al Jazeera i agencije