Naučnici u Srbiji traže bolje uvjete

Naučnici iz Srbije nezadovoljni su odnosom te države prema nauci. Nekoliko stotina ih se okupilo u centru Beograda kako bi ukazali na loš položaj i uvjete rada.

Zahtijevaju smjenu ministra prosvjete Srđana Verbića, a od države traže da hitno definira status naučnika i način finanisiranja naučnih instituta. Protest je organizirao Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj djelatnosti Srbije.

U laboratoriji Instituta za zaštitu bilja, jedna od najuspješnijih naučnica u Srbiji ispituje DNK sekvence biljnih štetočina. Jelena Jović je u kategoriji A1 istraživača, što znači da je među najboljima u oblasti kojom se bavi.

U ovoj laboratoriji radi već deset godina i kaže da odnosom države Srbije prema nauci nije zadovoljna.

„Novac koji dobijam za istraživanja od Ministarstva nauke je svega u iznosu od pet posto neto plate koju primam na godišnjem nivou. To je toliko malo da to ne može da zadovolji ni potrebe papira i tonera na kome treba radove napisati“, navodi Jović.

Na loše stanje u nauci, ukazuju i njene kolege. Tiho, bez buke uobičajene za proteste, naučnici su poslije dvije godine, opet na ulicama Beograda. Od posljednjeg protesta, govore, u nauci se nije promijenilo ništa osim ministra. Kasne konkursi za projekte u narednoj godini, a na izmjene Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti, od koga očekuju boljitak, još se čeka.

„Mi u 2016. ne znamo sa čim ulazimo, nema konkursa, još nema zakona, još nema strategije. Ovaj nacrt, koji sada imamo da vidimo je zastrašujući, u prvom delu piše šta nisu uradili, a u drugom delu navode da će kriterijumi biti stroži, da ćemo proći međunarodnu evaluaciju, i institucije i projekti“, ističe Đurđica Jovović iz Sindikata zaposlenih u naučno istraživačkoj djelatnosti.

Jednakost sa univerzitetom

Problem vide i u činjenici da država plate istraživača tretira kao honorarni rad i plaća kroz finansiranje projekata, iako su naučnici stalno zaposleni u naučnim institutima.

„Tražimo da se izjednačimo sa kolegama na univerzitetu, da idemo zajedno u trku za projekte, ali da pri tom mi dobijemo institucionalno finansiranje gde bismo imali zagarantovanu platu“, dodaje Jovović.

Kažu da je 0,3 posto BDP-a, koliko država ulaže u nauku, nedovoljno za bilo kakav napredak.

„Želeo bih samo da istaknem da je kompletan uspeh nauke u Srbiji isključivo posledica ličnog angažmana i entuzijazma naučnih radnika, a ne savezni stav niti podrške države. Tako da tražimo da država uspostavi podsticajan ambijent za razvoj nauke u Srbiji“, navodi biofizičar Strahinja Križak.

Sa spiskom zahtjeva naučnici su se uputili ka Vladi Srbije. Što su bili bliže, postajali su sve glasniji – i tražili i smjenu ministra obrazovanja. Finansiranje novih naučnih projekata trebalo bi da krene od 1. januara 2016. Iz Ministarstva prosvjete ranije su najavili da će konkurs biti raspisan u decembru.

Blizu 3.500 naučnika u 50-ak akreditiranih instituta u Srbiji do tada je u neizvjesnosti, iz Beograda javlja novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera