Naučnici uče robote kako da love plijen

Hardver robota-predatora pravljen je po kalupu članova životinjskog carstva (AP)

Tim naučnika na Institutu neuroinformatike pri Univerzitetu Zurich u Švicarskoj, naučio je robota kako da se ponaša kao predator i lovi svoj ‘plijen’, prenosi portal Engadget.

Iako se ova vještina može činiti zastrašujućom, u svojoj osnovi ima cilj stvaranja softvera koji bi robotima dozvolio da u stvarnom vremenu posmatraju okolinu dok ujedno razaznaju mete.

Profesor na Institutu neuroinformatike, Tobi Delbruck, objasnio je moguću primjenu: “Mogli bismo zamisliti kolica za prtljagu ili kupovinu koja nas prate”.

Ove mogućnosti omogućavaju softveru da prevaziđe oznake ‘predatora i plijena’ i pređe na nivo ‘roditelja i djeteta’ – ali osnove rukovanja ostaju iste.

Oponašanje ljudskog oka

Hardver robota-predatora je direktno pravljen po kalupu članova životinjskog carstva – robot koristi specijalnu ‘silikonsku retinu’ koja oponaša ljudsko oko.

Delbruck je izumitelj ovog sistema koji robotima dozvoljava da pikselima prate promjene u osvjetljenju te prenose informacije u stvarnom vremenu, umjesto sporije serije sličica koje koristi regularna kamera, javlja Engadget.

Ovo omogućava da se podaci obrade neuronskom mrežom koja robotima pomaže  pri učenju i adaptaciji na radnje koje treba poduzeti slijedeći put kada ‘vidi’ nešto slično, što omogućava da slijedeći put bolje prati plijen.

Izvor: Agencije