Naučnici: Virus Zika i mikrocefalija povezani

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako se vodeći naučnici slažu da se virus Zika može dovesti u vezu s mikrocefalijom – urođenim defektom kod beba.

“Uskoro ćemo biti 100 posto sigurni. U ovom trenutku sve naše politike i istraživanja idu u smjeru toga da postoji veza između te bolesti i virusa Zika”, navodi infektolog Celine Gounder.

Od kada je u Brazilu prošle jeseni utvrđen zapanjujući rast broja oboljelih, naučnici pokušavaju potvrditi vezu virusa Zika i mikrocefalije. Tokom samita ministara zdravstva, održanog u februaru ove godine u urugvajskom Montevideu, goruće pitanje je – postoje li uvjerljivi dokazi koji potvrđuju tu tezu?

“Zabilježili smo 20.000 slučajeva u Kolumbiji i taj broj može varirati. Ali, i dalje nemamo statistički značajan broj zabilježenih slučajeva mikrocefalije. Moramo raditi više kako bismo utvrdili zašto Brazil ima toliko slučajeva, a mi ne”, kazao je ministar zdravstva Kolumbije Alejandro Gaviria Uribe.

Urođene mane

Infekcija virusom Zika tokom trudnoće povećava rizik od pojave nekoliko vrsta urođenih mana, ali i pobačaja. Štaviše, naučnici kažu kako su virus otkrili u mozgu oboljelih beba.

“U ovom trenutku pod hitno moramo smanjiti rizik za trudnice i fetuse. Upravo se na tome zasnivaju naši planovi, djelovanje i fokus istraživanja”, ističe Tom Fieden iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ali, i dalje je nepoznato kolike su šanse da će beba čija je majka zarađena virusom Zika biti rođena s urođenim defektima.

Izvor: Al Jazeera i agencije