Nautički sajam u Londonu

Proizvođači luksuznih jahti se ipak nadaju da ima i onih koji svoj novac žele da potroše, a oni im nude opciju da to urade sa stilom.

Sve veći broj nekada velikih evropskih brodogradilišta, odlučuje se da svoje poslovanje preorjentiše na proizvodnju super luksuznih jahti, u nadi da će privući rastući broj novopečenih bogataša koji vole da pokazuju svoje bogatstvo.

Veliki broj takvih jahti našao se na nautičkom sajmu u Londonu.

Za super bogate

Broj posjetilaca ovogodišnjeg nautičkog sajma u Londonu je gotovo rekordan.

Ali većina je došla samo da razgleda. Proizvođači brodova i luksuznih jahti moraju uložiti dodatne napore, a većina ih igra na kartu super bogatih kupaca.

“Mislim da je tajna uspjeha u novim tržištima. Uspješne kompanije su one koje su kupce našle u Jugoistočnoj Aziji ili Brazilu. To su tržišta koja najviše rastu i imaju sve veći broj kupaca ovakvih proizvoda. Kupaca koji otkrivaju svijet jahti, te životni stil koji dolazi u paketu sa njima”, kaže Richard Lambert, director Oceanstyle by Burgess.

Samo nekolicina svjetskih bogataša može sebi priuštiti ovakvu igračku. Brod ruskog miljardera Romana Abramovića, nazvan Eklips je sa 164 metra dužine, najveća igračka ovog tipa u svijetu. Ali ne zadugo.

Website Superyachts.com sastavio je listu 100 najvećih jahti za ovu godinu. Na prvom mjestu je projekat Azzam – jahta koja se pravi u Njemačkoj za tajnog kupca. Ona je 16 metara duža od Abramovićevog Eklipsa.

Dubai je na trećem mjestu. Slijedi jahta AL Said, saudijske kraljevske porodice.

A sa 147 metara dužine, Topaz u vlasništvu bogataša iz Emirata je na petom mjestu.

Herbert Aly, direktor najvećeg proizvođača jahti Blom&Vos, kaže kako je sve u veličini.

“Potražnja za luksuznom robom je uvijek prisutna, bez obzira na stanje krize. U svijetu još uvijek postoje ekstremno bogate osobe koje mogu i žele priuštiti takvo plovilo. A ono šta smo primijetili u protekloj godini je da projekti postaju sve veći i veći i veći.”

Otkazivanja narudžbi

Kriza iz 2008. teško je pogodila evropske proizvođače brodova. Višak kapaciteta koji se stvorio zbog otkazivanja narudžbi nakon krize, te sve jača konkurencija iz Kine i Koreje, također nisu išli na ruku ovoj industriji.

Ali Giancarlo Ragnetti, direktor italijanskog proizvođača jahti Perini Navi, kaže kako je posao opstao zahvaljujući velikim luksuznim jahtama.

“Američko tržište je prvo koje se počelo oporavljati. Trenutno su u proizvodnji tri jahte za jedrenje i jedna na motorni pogon. Dva plovila su za američke klijente, dva za evropske.”

Uspješan recept potvrđen mnogo puta. Tržište luksuzne robe se među prvima počelo oporavljati. Zato se tradicionalni brodari sve više okreću ka proizvodnji superjahti kako bi ostali na površini.

Izvor: Al Jazeera