Navaljni otputovao u Strasbourg nakon ukidanja zabrane

Aleksej Navaljni
Navaljni se smatra žrtvom nezakonitih uhićenja i proizvoljnog uskraćivanja slobode te se uzalud žalio pred ruskim pravosuđem (EPA)

Dan nakon su mu vlasti zabranile odlazak iz Rusije, vodeći oporbeni aktivist Aleksej Navaljni otputovao je u srijedu u Strasbourg na izricanje pravorijeka Europskog suda za ljudska prava po tužbi koju je podnio zbog učestalih privođenja kojima je izložen i drži ih politički motiviranima.

Navaljnog je policija spriječila da otputuje u utorak zbog neplaćene novčane kazne za koju on tvrdi da je nametnuta iznenada i protuzakonito kao izlika da mu se spriječi odlazak iz Rusije.

Savezna služba koja je 42-godišnjem Navaljnom blokirala izlazak iz zemlje, nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar, prenosi Hina.

Međutim, agenciji TASS ta je služba u utorak navečer potvrdila da je ukinula zabranu putovanja nakon što je Navaljni platio kaznu. 

Uzaludne žalbe pred ruskim pravosuđem

Antikorupcijski aktivist Navaljni, odvjetnik po profesiji, više je puta uhićen zadnjih godina tijekom prosvjeda protiv vlasti, većinom zabranjenih. 

Vodeći oporbeni aktivist postao je nakon velikih prosvjeda u Rusiji 2011. i 2012. godine.

Navaljni se smatra žrtvom “nezakonitih uhićenja” i “proizvoljnog uskraćivanja slobode” i uzalud se žalio na ta uhićenja pred ruskim pravosuđem prije nego što se obratio sudu u Strasbourgu.

Europski sud za ljudska prava treba pravorijek po tužbi Alekseja Navaljnog izreći u četvrtak.

Izvor: Agencije