Navijači Corinthiansa osnovali stranku

Stranka mora sakupiti 484.000 potpisa kako bi imala pravo izlaza na parlamentarne izbore 2018. (Getty Images)

Najvijači brazilskog nogometnog velikana Corinthiansa, osnovali su političku stranku Corinthians National Party (PNC) s kojom će izaći na iduće parlamentarne izbore.

Ultrasima jednog od najslavnijih brazilskih klubova cilj je dobiti i podršku navijača drugih klubova, prenosi Hina.

“Među ljudima postoji veliko nezadovoljstvo sadašnjom politikom. Naš cilj je probuditi i zainteresirati ljude. Nismo niti lijeva niti desna stranka, a fokus našeg djelovanja bit će obrazovanje, zdravstvo, sport i zaštita okoliša,” kazao je predsjednik stranke, 38-godišnji stomatolog Juan Moreno.

Brazil trenutačno doživljava političku krizu. Nezaposlenost i inflacija rastu, a brojni politički i poslovni lideri nalaze se pod raznim istragama zbog sumnje u korupciju.

Inspiraciju pronašli uSocratesu

“Nogomet je moć. Želimo pokazati kako i navijači imaju utjecaj,” dodao je Moreno.

Priznao je kako su navijači inspiraciju za pokretanje stranke pronašli u političkom djelovanju legendarnog brazilskog nogometaša Socratesa koji je bio među osnivačima Democracije Corintiane, demokratskoga građanskog pokreta koji je ustanovio unutar Corinthiansa.

Igrači su samoupravljali nogometnim klubom te djelovali protiv ondašnjega vojnog režima koristeći nogomet kao platformu za demokraciju i poziv na prve višestranačke izbore od 1964. godine, kada je u Brazilu zavedena vojna diktatura.

PNC mora sakupiti 484.000 potpisa kako bi stranka imala pravo izlaza na parlamentarne izbore 2018. godine.

“Trenutačno smo na trećini puta, no uvjeren sam u naš uspjeh,” dodao je Moreno.

Izvor: Agencije