Navijači Feyenoorda prijete Rimljanima

Na Twitteru su objavljene fotografije spornih majica (Twitter)

Navijači Feyenoorda još su više digli tenzije uoči revanš meča šesnaestine finala Lige Evrope protiv Rome tako što su napravili provokativne majice s prijetećim porukama u kojima pozivaju na osvetu zbog dešavanja u Rimu prošle sedmice.

Policija u Rotterdamu pojačava sigurnosne mjere i uvodi dodatne policijske snage nakon što su se navijači iz Rotterdama prošle sedmice sukobili s policijom u Rimu i oštetili historijsku fontanu u blizini Španskih stepenica, prenosi Anadolija.

Da će tenzije u Rotterdamu biti još veće, pokazuje i fotografija majice objavljene na Twitteru na kojoj piše “Je Suis Fountain – Just kidding. See you Thursday you stabbing AS Roma scum” (Ja sam Fontana – Šalim se. Vidimo se u utorak, Romin šljamu sa nožem).

Glasnogovornik lokalne policije Gijs van Nimwegen je rekao da će policajci, zbog straha od osvete Rominih navijača, imati posebne ovlasti da iz grada odstrane problematične navijače.

“Sedmicama se pripremamo za utakmicu i označili smo je kao utakmicu najvećeg rizika”, rekao je van Nimwegen.

On je dodao da je broj policajaca povećan u odnosu na prvobitne planove. Policija procjenjuje da će u Rotterdam doći blizu 2.700 Rimljana, među kojima je 10 posto “potencijalno opasnih”.

Pomoć Italijana

Domaćoj policiji će asistirati italijanske kolege koje poznaju navijače Rome.

Načelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb je policiji dao posebne ovlasti kako bi navijače mogli hapsiti i izvoditi van grada.

Predviđeno je da se navijači Rome okupljaju u staroj luci i bit će odvojeni od domaćih fanova. Do stadiona će biti prevezeni autobusima.

U međuvremenu, holandske vlasti su podržale privatne inicijative o prikupljanju sredstava za obnovu 400 godina stare fontane Della Barcaccia koja je uništena uoči utakmice ova dva tima.

Vlada Holandije i grad Rotterdam su spremni biti garant opravke fontane, ali gradonačelnik Aboutaleb smatra da odgovorni huligani trebaju biti procesuirani i snositi troškove restauracije.

Prva utakmica je završena rezultatom 1:1, a večeras će biti poznat učesnik osmine finala Evropske lige.

Izvor: Agencije