Navijači i Vlada postavljaju predsjednika Crvene Zvezde

Narednog vikenda na izborima bi Fudbalski klub Crvena zvezda trebao dobiti novog predsjednika kluba i upravu. Stara je pod pritiskom navijača, zbog slabih rezultata na startu tekuće sezone, morala podnijeti ostavku.

Uprkos dobrim rezultatima koje tim sada ima, izbori će biti održani, ukoliko se neko zvanično kandidira za predsjedničku fotelju.

Finansijske probleme koje ima Crvena zvezda trebala bi riješiti nova uprava. Kada je 2012. godine u upravu FK Crvena zvezda ušao predsjednik košarkaškog kluba Nebojša Čović, zadatak je bio da se smanje dugovi od 48 miliona eura.

Prema njemu, taj posao je krenuo dobro i išlo se dobrom dinamikom.

“U redu je titula, ali titula po svaku cenu nije uredu, pogotovo nije u redu u klubu koji ima takve probleme. Naravno niko nije protiv titule, a tek nije uredu da dovedete šesnaest igrača bez pravila i bez pristupa. Ja sam tada podvukao crtu i posle toga se nisam bavio tim finanijskim delom, to su preuzeli neki drugi”, kaže Čović.

‘Domaćinski pristup’

Danas Čović važi za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje FK Crvena zvezda. Ukoliko se odluči da uđe u utrku za predsjednika, provodio bi sličan koncept kao i 2012. godine.

“Ono što treba da bude ključni koncept, da sad ne pričam o nekakvim programima i osnovna vodilja programa, to je domaćinski pristup. Ne možete više trošiti nego što imate. Drugo, morate voditi računa i o svakom dinaru, i o svakom ugovoru, i svakom procentu… Pred Zvezdom bi bio onda jedan, koji može da traje od tri do pet godina, a da pri tome vodite računa da pravite što je moguće bolji sportski rezultat”, smatra Čović.

Navijači se već – na svoj način – izjašnjavaju o potencijalnim kandidatima za predsjednika, prije svega o tome koga ne bi voljeli vidjeti na čelu svog kluba.

“Prema spekulacijama srpskih medija, najozbiljniji kandidat za predsednika kluba je sadašnji predsednik Sportskog društva Crvena zvezda Petar Škundrić, jer on ima podršku glavnog sponzora Fudbalskog kluba, a to je ruski Gazprom. U slučaju da on bude izabran za predsednika, Zvezda bi mogla i desetine miliona evra svojih dugova da reprogramira kroz rusku Sberbanku”, javlja iz Beograda Dušan Hadži Nikolić, reporter Al Jazeere.

Važni su sponzori, ali…

S tim nagađanjima se slaže i novinar Slobodan Georgiev. Ipak, po njemu, za pobjedu na izborima, osim sponzora, potrebno je i nešto više.

“Mislim da dve strane odlučuju o tome ko će upravljati Crvenom zvezdom. Jedna strana je Vlada Republike Srbije, a druga strana su navijači. I da se, zapravo, traži kandidat koji će odgovarati i jednima i drugima”, rekao je Georgiev.

Ipak, da bi se 11. oktobra uopće odlučivalo, do 6. oktobra neko se mora kandidirati, a u isto vrijeme i aktuelni predsjednik kluba Svetozar Mijailović mora podnijeti ostavku.

Izvor: Al Jazeera