Navijači Zvezde skandirali osuđenom za ratne zločine

Haški tribunal je Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine počinjene u BiH

Navijači beogradske Crvene zvezde su u četvrtak navečer dali podršku osuđenom za ratne zločine, komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Navijači beogradskog tima su na stadionu u Borisovu, uoči meča protiv BATE Borisova u okviru Lige Evrope, iznijeli transparent na kojem je pisalo: “Hiljadu doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi”.

Nekoliko stotina navijača “Crveno-bijelih” skandiralo je ime Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal u srijedu osudio prvostepenom presudom na doživotni zatvor za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-95.

Najgnusniji zločini poznati čovječanstvu

Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu proglasilo je Mladića krivim za genocid počinjen u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora, poručivši da je bivši komandant vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su “među najgnusnijima poznatima čovječanstvu”.

“Zločini koji su počinjeni pripadaju najgnusnijima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti”, poručio je predsjedavajući sudija Alphons Orie izričući Mladiću kaznu doživotnog zatvora.

“Djela optuženog bila su toliko presudna za počinjenje zločina da bez njih zločini ne bi bili takvi kakvi jesu”, poručio je Orie.

Izvor: Al Jazeera i agencije