NBA: Clippersi eliminirali prvake Spurse

Košarkaši Clippersa iz Los Angelesa plasirali su se u polufinale Zapadne konferencije američke NBA lige nakon što su jutros u „majstorici“ savladali San Antonio sa 111:109.

Ukupnim rezultatom 4-3 u pobjedama, tim iz Los Angelesa zaslužio je da se nađe među četiri najbolja tima na Zapadu, tim prije što je do polufinala stigao preko aktuelnog šampiona najjače košarkaške lige svijeta.

Tačku na potpunu neizvjesnost u ovoj seriji stavio je kreator igre Clippersa Chris Paul koji je sekundu prije kraja, iz izuzetno teške pozicije, pogodio koš i donio neopisivo slavlje u Staples centru.

Prethodno, 8,8 sekundi prije isteka vremena Tim Duncan je iz slobodnih bacanja donio izjednačenje svom timu – 109:109. Paul je tada krenuo ka košu San Antonija i preko Duncana pogodio težak šut koji je Clippersima donio tek četvrto polufinale Konferencije u klupskoj historiji.

Protiv ‘Raketa’ za finale

Paul je utakmicu završio sa 27 poena i šest asistencija, ali, statistički gledano, Blake Griffin je dao veći doprinos plasmanu Clippersa u polufinale od bilo kog saigrača.

Drugi put u ovoj seriji Griffin je imao dvocifren učinak (double-double) u tri kategorije: 24 poena, 13 skokova i sedam asistencija.

Na suprotnoj strani Duncan je sa 27 poena i 11 uhvaćenih lopti ostavio najjači utisak, a solidnu rolu imao je i francuski reprezentativac Tony Parker koji je utakmicu završio sa 20 poena, pet skokova i isto toliko asistencija.

Clippersi će u polufinalu igrati protiv Houston Rocketsa, a prva utakmica na programu je već u noći između nedjelje i ponedjeljka u Houstonu.

Izvor: Agencije