NBA: Clippersi i Washington napravili brejk

Favoriti su već na startu izgubili prednost domaćeg terena (AP)

U prvoj utakmici polufinala doigravanja Zapadne konferencije američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Clippersi su jutros na gostujućem terenu savladali Oklahomu sa 122:105 (39:25, 30:27, 35:26, 18:27) i poveli sa 1:0 u seriji u kojoj se igra do četiri pobede.

Pobjedu je kao gost ostvario i Washington, savladavši u prvoj utakmici polufinala Istočne konferencije Indianu sa 102:96 (28:15, 28:28, 13:19, 33:34).

Favoriti su, dakle, već na startu izgubili prednost domaćeg terena. U Oklahomi centralna figura susreta bio je plejmejker Clippersa Chris Paul, koji je postigao 32 koša, od čega čak osam “trojki” iz samo devet pokušaja. Paul je pritom imao i deset asistencija i apsolutno zasluženo je proglašen najkorisnijim akterom utakmice (MVP).

Iznenađenje u Indianapolisu

Uz Paula zapaženu rolu u pobjedničkom timu imao je i Blake Griffin sa 23 koša, pet skokova i isto toliko asistencija.

U redovima Oklahome bolji od ostalih bio je dvojac Russel Westbrook – Kevin Durant. Kombinovano su ubacili više od polovine (54) koševa svog tima, od čega Westbrook 29, a Durant 25.

Naredna utakmica, također u Oklahomi, igra se u noći između srijede i četvrtka.

Za iznenađenje u Indianapolisu “glavni krivci” su Trevor Ariza, Bradley Bill i skakačka nadmoć tima iz Washingtona.

Sa 25 koševa Bill je bio najefikasniji akter meča, dok je Ariza “dalekometnom artriljerijom” dovodio do očaja odbranu Indiane. Ariza je utakmicu završio sa 22 koša, ali je pogodio šest “trojki” iz isto toliko pokušaja.

Dominaciju Washingtona pod obručima najbolje je ilustrovao odnos skokova dva tima. Gosti su uhvatili 53, a domaćini tek 36 lopti. Razlika od 17 skokova u bukvalnom prevodu znači i to da je Washington imao toliko napada više, pa otuda krajnji rezultat i nije iznenađujući.

Paul George i George Hill su sa po 18 koševa bili najefikasniji u redovima Indiane, koja će priliku za revanš imati već u noći između srijede i četvrtka, kada se u Indianapolisu igra druga utakmica.

Izvor: Agencije