NBA: Golden State preko Houstona u drugom krugu

Ključnu 'tricu', vrijednu trijumfa, postigao je Courtney Lee (crni dres) 25 sekundi prije kraja (USA Today / AP)

I bez Stephena Curryja, najboljeg igrača, košarkaši Golden State Warriorsa su sa uvjerljivih 114:81 u srijedu navečer savladali Houston Rocketse u petoj utakmici prvog kruga NBA doigravanja, pa su rezultatom 4-1 u pobjedama izborili plasman u drugi krug.

U polufinalu Zapadne konferencije “Ratnici” čekaju boljeg iz duela Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers.

Aktuelne prvake predvodio je Klay Thompson sa 27 poena (sedam “trica”), Shaun Livingston dodao je 16 koševa, dok su Draymond Green i Brandon Rush ubacili po 15 poena.

Kod “Raketa” je standardno najbolji bio James Harden sa 35 poena, dok je dvocifren učinak imao i Michael Beasley sa 11 koševa.

Portland je pobjedom 108:98 u srijedu u Los Anglesu poveo sa 3-2 u seriji, a u šestoj utakmici u petak na svom terenu imat će priliku izboriti mjesto u polufinalu Zapadne konferencije.

Odlučila ‘trica’ Courtneyja Leeja

Najzaslužniji za pobjedu Portlanda bio je C. J. McCollum sa 27 poena, dok je kod Clippersa najbolju partiju pružio J. J. Redick sa 19 koševa.

Gostujuću pobjedu ostvarili su i košarkaši Charlotte Hornetsa koji su sa 90:88 slavili u Miamiju te poveli 3-2 u seriji.

Ključnu “tricu”, vrijednu trijumfa, postigao je Courtney Lee 25 sekundi prije kraja.

Goste je do velikog trijumfa vodio Marvin Williams sa 17 koševa, dok su po 14 poena ubacili Al Jefferson i Kemba Walker.

U poraženom sastavu najefikasniji je bio Dwyane Wade sa 25 poena.

Hornetsi su domaćini Miami Heatu u šestoj utakmici u petak.

Rezultati: Golden State Warriors – Houston Rockets 114:81 (ukupno 4-1, Golden State ide dalje), Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 98:108 (trenutni rezultat u seriji 2-3); Miami Heat – Charlotte Hornets 88:90 (trenutni rezultat u seriji 2-3).

Izvor: Agencije