NBA: Golden State sezonu otvorio pobjedom

Chicago Bullsi su igrali pred posebnim navijačem - predsjednikom SAD-a Barackom Obamom (EPA)

Aktualni NBA prvaci Golden State Warriorsi otvorili su u utorak navečer novu, 70. sezonu, savladavši bez većih problema New Orleans Pelicanse sa 111:95.

Stephen Curry, koji je na kraju prošle sezone ponio titulu MVP-a, pokazao je kako nije izgubio od svoje vještine, ubacivši 40 koševa u pobjedi Warriorsa.

Curry je u prvoj četvrtini postigao 24 poena, od kojih tri “trice”.

Osim toga upisao je sedam asistencija i šest skokova, a ovo mu je deseti put u karijeri da je ubacio 40 koševa.

Andrew Bogut je za Golden State postigao 12 poena, uz pet asistencija i pet skokova.

Kako nalaže tradicija, Curry i Warriorsi su prije početka utakmice primili šampionske prstenove za uspjeh i naslova prvaka u sezoni 2014/15, peti naslov kluba, prvi nakon 1975. godine, a uz njih je bio i trener Steve Kerr, koji je nakon toga napustio dvoranu kako bi se odmarao nakon operacije leđa, dok je ekipu vodio Luke Walton.

Nikola Mirotić ubacio 19 poena

Golden State je stvorio prednost od deset koševa na poluvremenu i do kraja utakmice mu Pelicansi nisu nijednom zaprijetili.

Ovo je njihova 19. uzastopna pobjeda na domaćem terenu.

Anthony Davis, čiji je prosjek prošle sezone bio 29,5 koševa i 12,5 skokova u dvije utakmice protiv Golden Statea, za New Orleans je ubacio 18 poena, uz šest skokova.

Cleveland Cavaliersi su sa LeBronom Jamesom počeli ovu sezonu kako su završili prethodnu – porazom, a pobijedili su ih Chicago Bullsi sa 97:95.

Bullsi, koji su u predsezoni promijenili trenera, igrali su pred posebnim navijačem – predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

Nakon savršene prve četvrtine, u kojoj su poveli sa 26:17, Bullsi, predvođeni prvi put trenerom Fredom Hoibergom, dopustili su Clevelandu da im se približi na 40:46 do kraja druge četvrtine.

Cavaliersi su vodili jednom nakratko (83:82) pet i po minuta do kraja, a blokada koju je Pau Gasol napravio na Jamesu u posljednjim sekundama osigurala je pobjedu Chicagu.

Nikola Mirotić je za Chicago ubacio 19 koševa, od kojih tri “trice”, a Derrick Rose je dodao 18 poena.

Cavalierse je predvodio James sa 25 poena i deset skokova.

Andre Drummond: 19 skokova i 18 koševa

On sada u karijeri ima ukupno 24.938 koševa, a samo je 19 košarkaša stiglo do brojke od 25.000 poena.

Osim njega efikasni su bili i Mo Williams sa 19 koševa i Kevin Love sa 18 poena.

U posljednjoj utakmici odigranoj na otvaranju sezone NBA Atlanta Hawksi su kod kuće izgubili od Detroit Pistonsa sa 94:106.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Kentavious Caldwell-Pope sa 21 poenom, dok su Marcus Morris (10 skokova) i Andre Drummond (čak 19 skokova) dodali po 18 koševa.

U poraženom sastavu 20 poena postigao je Dennis Schroder, slijedili su ga Paul Millsap sa 19 poena (osam skokova) i Jeff Teague sa 18 koševa.

Rezultati: Atlanta Hawks – Detroit Pistons 94:106, Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 97:95, Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 111:95.

Izvor: Agencije