NBA: Hezonja u Magicu, Milutinov u Spursima

Mario Hezonja peti je pik NBA drafta i karijeru bi trebao nastaviti u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Postao je najbolje draftovani hrvatski košarkaš ikada. Igrač Barcelone, zbog obaveza prema katalonskom klubu, nije prisustvovao jednom od najvažnijih trenutaka u karijeri.

Ovako je izabran najbolji hrvatski pik u historiji NBA drafta – kao petog pika, Hezonju je draftovao Orlando Magic. Velike su šanse da će 20-godišnji hrvatski košarkaš već ovog ljeta iz Barcelone preseliti u Orlando.

“Koliko smo ga mi uspjeli upoznati, on je igrač koji ima veliko samopouzdanje, što je zdravo u njegovim godinama, pogotovo kada dolazite u NBA ligu. Morate vjerovati u svoje mogućnosti. On odlično šutira, ima odličnu energiju i nadamo se da će pomoći našem timu”, rekao je Rob Henningen, glavni menadžer Orlando Magica u kojem odlično igra crnogorski reprezentativac Nikola Vučević.

Towns u Minnesoti

Hezonja je ove godine bio drugi najbolje plasirani Evropljanin na draftu. Bolji od njega sa Starog kontinenta bio je samo Latvijac Kristaps Porzingis, kojeg su odabrali New York Knicksi.

Prvi pik NBA drafta nije iznenađenje. Carla Anthonyja Townsa, košarkaša Univerziteta Centucky, draftovala je Minnesota Thunderwolves. Mnogi mu predviđaju sjajnu karijeru.

“Ovo mi znači sve. To je najvažnija stvar koja mi se dogodila u životu. Igrati za tako veliki klub je moj najveći uspjeh. I, zaista, imam velike ambicije s njima”, kazao je Towns.

Od igrača iz regije u prvom krugu drafta izabran je još košarkaš beogradskog Partizana Nikola Milutinov – kao 26. pika uzeli su ga San Antonio Spursi.

Izvor: Al Jazeera