NBA: Knicksi očitali lekciju Spursima

Košarkaši NBA tima New York Knicks su u četvrtak navečer, zahvaljujući spektakularnom napadu i poboljšanoj odbrani, očitali lekciju San Antonio Spursima, savladavši ih 100:83 u svom Madison Square Gardenu.

Steve Novak je bio najraspoloženiji u tricama s pet pogodaka iz sedam pokušaja, tako da mu je učinak bio 15 poena, dok je Carmelo Anthony dodao 23 poena za prekid niza od sedam pobjeda za San Antonio.

Kod Knicksa se još iskazao i J.R. Smith sa 20 poena, te Amare Stoudemire sa 10. Njujorčani su imali šut s linije za tri poena 44,4 posto, za razliku od San Antonia, koji je imao samo 26,5 posto.

Domaći su prelomili utakmicu u posljednjoj četvrtini sa serijom 15:2, te su svoj omjer pobjeda i poraza povećali na 22-10.

„Nakon sjajnog početka sezone, u posljednjih deset utakmica smo nazadovali“, izjavio je rezervista Knicksa Pablo Prigioni, početnik u NBA-u u 35. godini, koji je utakmicu završio sa šest poena i devet asistencija.

Odlična odbrana

Članovi All-Stars ekipe Tim Duncan i Tony Parker postigli su po 11 poena za Spurse, vodeće u Jugozapadnoj diviziji.

„Igrali smo sjajno večeras. Pobijedili smo jako dobru ekipu. Za to je bio potreban napor cijelog tima“, izjavio je trener Knicksa Mike Woodson.

New York je primio više od 100 poena u svakoj od posljednjih deset utakmica, ali je uspio ograničiti Spurse na manje od toga odličnom obranom.

„Kada igrate odbranu na visokom nivou, kako smo mi igrali večeras, stavljate se u poziciju da pobijedite“, dodao je Woodson.

U drugoj utakmici u četvrtak, Minnesota Timberwolves su, zahvaljujući J.J. Bareu, došli do trijumfa od 101:97 nad Denver Nuggetsima.

Miller u historiji

Barea, koji je ušao u utakmicu s klupe, u posljednjoj je četvrtini postigao 12 od ukupno 17 svojih poena, a novajlija Aleksej Šved mu je pomogao sa 17 poena, pa su Timberwolvesi, uprkos povredama i problemima s prekršajima ostvarili pobjedu.

Ty Lawson je postigao 16 poena za Nuggetse, kao i Kosta Koufas, a Denveru je prekinut niz od osam pobjeda na domaćem terenu.

Osim toga, tokom meča se Andre Miller upisao u historiju nakon što je postigao svoj 15.000. poen u karijeri i tako postao osmi košarkaš NBA kojem je to uspjelo. On je utakmicu završio sa 11 poena i 10 asistencija. Treba istaknuti i da je u karijeri ostvario ukupno 7.000 asistencija.

Rezultati: New York Knicks – San Antonio Spurs 100:83, Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 97:101.

Izvor: Agencije