NBA: San Antonio prvak Zapada

Parker je sa 37 koševa bio najbolji pojedinac na parketu (Reuters)

Ukupnim rezultatom 4:0 u pobjedama košarkaši San Antonija osvojili su titulu prvaka Zapadne konferencije i plasirali se u veliko finale NBA lige, pošto su u utorak ujutro savladali Memphis sa 93:86 (24:14, 20:24, 28:28, 21:20).

Protivnik San Antoniju u borbi za šampionski prsten bit će prvak Istoka, u kojem Miami trenutno vodi protiv Indiane sa 2:1 u seriji u kojoj se igra do četiri pobjede.

Predvođen fenomenalnim Tonyjem Parkerom, tim iz Teksasa je u najkraćem mogućem roku izborio pravo da se bori za titulu prvaka NBA lige.

Francuski as je u prethodna tri meča protiv Memphisa u prosjeku postizao 20 koševa. U utorak je bio nezaustavljiv i sa 37 koševa praktično sam porazio Memphis.

Maksimalna učinkovitost

Iz igre je pogodio 15 puta iz 21 pokušaja. Pritom je iskoristio svih šest slobodnih bacanja, a kompletan učinak oplemenio sa šest asistencija i četiri skoka.

Zahvaljujući upravo Parkeru, rezultatske neizvjesnosti na ovom meču praktično nije ni bilo. Memphis je vodio samo jednom, na početku utakmice, a rezultat je samo jednom bio izjednačen – također u ranoj fazi susreta.

Pored Parkera, zapažene role u redovima pobjednika imali su Tim Duncan i Kawhi Leonard.

Duncan je utakmicu završio sa 15 koševa, osam skokova i četiri “rampe”, dok je Leonardov učinak iznosio 11 koševa, šest uhvaćenih i pet “ukradenih” lopti.

Najbolji u poraženom Memphisu bio je Quincy Pondexter sa 22 koša.

Izvor: Agencije