NBA: Warriorsi nezaustavljivi

Košarkaška vijest dana je rekordna, 16. pobjeda Golden Statea. Nikad još u historiji NBA lige nije zabilježen tako uspješan početak sezone.

Trijumf Warriorsa protiv L.A. Lakersa može se opisati jednim pridjevom: rutinski.

Igru nikad slabijih Lakersa najbolje oslikava činjenica da je Kobe Bryant, jedan od najvećih svih vremena, iz igre pogodio samo jedan od 14 šuteva.

Jednako tužno izgleda i klupski učinak najtrofejnijeg kalifornijskog kluba nakon gostovanja u Oaklandu. Samo dvije pobjede u 16 nastupa.

Golden State je nakon prve četvrtine vodio 30:11, sve je ostalo historija.

Warriorsi su na početku sezone bili zdravi, to je bio bitan preduvjet za rekord. Doduše, na klupi nije sjedio trener Steve Kerr. On se, naime, još oporavlja od operacije leđa, pa je “slavu” pokupio Luke Walton, njegova produžena ruka.

“Ovo smo tek prije nekoliko utakmica postavili kao min-prolazni cilj. Sad kad smo ga ostvarili, ne smijemo se opustiti i izgubiti sljedeću utakmicu jer smo već ionako rekorderi. Moramo i dalje predano raditi i napredovati”, istakao je Walton.

Novi rekordi MVP-a lige

A raspored Golden Stateu i dalje ide na ruku. Osim što su dosad u 12 utakmica za protivnike imali klubove koji nemaju više od 50 posto uspjeha, do Božića se neće susresti s ostalim kandidatima za naslov – San Antonijem i Clevelandom, koji im stiže za praznik.

“Mladi smo tim. Gladni smo uspjeha. A imamo i par sjajnih veterana koji ne dopuštaju da nas obuzme samoljublje. Ovo je i poruka ostatku lige – tu smo i ostajemo tu još neko vrijeme skupa, i složni, i sebični. I bit ćemo uspješni”, kazao je košarkaš Golden State Warriorsa, Klay Thompson.

Aktualni MVP lige Stephen Curry opet je predvodio strijelce domaćih, za 30 je minuta postigao 24 koša. I pogledava prema novim rekordima.

Niz od 33 uzastopne pobjede tokom sezone, ne na početku, šampionskih Lakersa iz ‘70-ih prošlog vijeka. I 72 trijumfa na kraju sezone, legendarnog Chicaga devedesetih.

“Još 66 do kraja. Naše je samopouzdanje na nebu i treba i ostati. Trebamo i dalje tečno dijeliti loptu i napadati obruč, zadržati čistu glavu kroz sezonu. A 72 je poseban broj. Kao i broj 33. Dakle, imamo ciljeve i nove rekorde koje ćemo ganjati, i s time ćemo se buditi svakog jutra”, zaključio je najbolji košarkaš Golden Statea Stephen Curry.

Phoenix, Sacramento, Utah, Charotte – teško će oni u sljedećih sedmicu dana zaustaviti Wariorse.

Izvor: Al Jazeera