NBA zvijezde s djecom u kampu u Dubaiju

Na kampu učestvuju stručnjaci iz regije (Basicball Academy)

Piše: Emir Delić

Sarajlija Dejan Kamenjašević, košarkaški trener s adresom u Gironi, na privremenom radu u Dubaiju, i Zeničanin Zoran Savić, nekadašnji as splitske Jugoplastike, Barcelone i reprezentacije Jugoslavije, pokrenuli su ozbiljan košarkaški projekt – Basicball academy. Njihov slogan je “mjesto gdje vas sport uči životu”.

Priča je, zapravo, vrlo jednostavna: Basicball je košarkaška akademija, u sklopu koje djeluju i škole košarkaške, u kojima su angažirani vrhunski treneri, bivši i sadašnji igrači, velike NBA zvijezde, a sve u cilju promocije sporta i edukacije djece svih uzrasta.

Najljepša košarkaška priča

Kamenjašević je “zaledio” profesionalnu karijeru trenera da bi se posvetio razvoju Basicball Academy na Bliskom istoku. Već više od pola godine u Dubaiju vodi nekoliko škola košarke, a ovoga ljeta prvi put je organiziran i kamp.

“Ovo je vjerovatno najljepša košarkaška priča u arapskom svijetu”, kaže za Al Jazeeru Balkans nekadašnja nada sarajevske Bosne.

Početkom rata na ovim prostorima napustio je rodno Sarajevo i s porodicom se preselio u Španiju. Tamo je završio trenersku akademiju, radio u Barceloni, bio pomoćnik Svetislava Pešića u Gironi i Žana Tabaka u Caja Laboral (sadašnja Laboral Kutxa).

Zoran Savić je dokazani košarkaški menadžer, većinski vlasnik Basicball academy. Iako su tek na početku, imaju planove da „zaraze“ košarkom arapski svijet. Kamenjašević i Savić predvodili su košarkaški kamp koji je proteklih dana održan u Dubai World Trade Centeru.

“U Dubai su, kao specijalni gosti, došli i bivši i sadašnji NBA košarkaši Predrag Stojaković, Dwight Howard, Ricky Rubio… Podršku kampu dali su i lokalni klubovi Al-Alhly i Al-Naser”, kaže Kamenjašević.

Uskoro kampovi u regiji

S polaznicima kampa radili su i Dževad Alihodžić, bivši košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, te ostali treneri iz naše regije –  Nemanja Krstić, Đuro Žarković, Ivan Vilotić, Đorđe Đorđević, te kondicioni trener Chris Carstensen, nekadašnji član stručnog štaba bivšeg evropskog i njemačkog nogometnog šampiona Borussie Dortmund.

“Planiramo uskoro organizirati kampove i na Balkanu, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Sigurno ćemo ponuditi našoj djeci nešto novo, druženje s vrhunskim igračima, učenje košarke od velikih trenera…”, kazao je Kamenjašević.

Izvor: Al Jazeera