NBA:Boston i Houston pred velikim preokretom

Celticsi su na korak do postizanja historijskog rezultata (Getty Images)

Košarkaši Boston Celticsa i Houston Rocketsa na pola su puta do ostvarenja velikih preokreta protiv New York Knicksa, odnosno Oklahoma City Thundera u prvom krugu doigravanja NBA lige.

Nakon gostujućih pobjeda u petim utakmicama, Celticsi i Rocketsi smanjili su zaostatke u pobjedama na 2:3, te im nedostaju još po dva uspjeha da preokrenu 0:3 u 4:3, a takvo što se još nikada nije dogodilo u historiji najjače košarkaške lige na svijetu.

Trener Celticsa Doc Rivers je u 92:86 pobjedi svog tima  u Madison Square Gardenu koristio samo sedam igrača, a njih petorica su postigla više od 15 poena.

Najefikasniji je bio Jeff Green sa 18 ubačaja, po 17 su dodali Brandon Bass i John Terry, a po 16 Paul Pierce i Kevin Garnett, koji je imao i čak 18 skokova.

Borba za poravnanje

Kod Knicksa, koji su u utakmicu krenuli sa 11:0, ali vrlo brzo i ispustili tu prednost, najučinkovitiji su bili Carmelo Anthony sa 22 i Raymond Felton sa 21 poenom, dok je povratnik nakon jedne utakmice suspenzije J.R. Smith ubacio 14 pogodaka.

Prije pete utakmice, igrači Knicksa bili su uvjereni kako će novom pobjedom zaključiti seriju, pa su tako u dvoranu došli odjeveni u crno – “na pogreb Celticsa” – ali nakon utakmice nisu bili raspoloženi za priču. S druge strane, Jason Terry je poručio svojim suparnicima:

“Već 14 godina igram u ovoj ligi i ako dosad niste čuli za mene, znat ćete ko sam na kraju ove serije”.

Šesta utakmica na programu je u noći s petka na subotu u Bostonu, gdje će Celticsi imati veliku priliku poravnati na 3:3 i izboriti odlučujući sedmi dvoboj.

Iako je Oklahoma City u prvoj utakmici nakon ozljede svog razigravača Russella Westbrooka stigla do pobjede i vodstva od 3:0 protiv Houstona, u sljedeće dvije utakmice osjetio se izostanak jednog od najboljih igrača u ligi, te su Rocketsi ostali u igri za veliki preokret.

U petoj utakmici igranoj u Oklahoma Cityju, Houston je bio uspješniji sa 107:100. Bivši igrač Thundera James Harden ubacio je 31 koš za Rocketse, dok je pod obručima ponovno sjajan bio Turčin Omer Asik sa 21 poenom i 11 skokova, a pogađao je i ključna slobodna bacanja sredinom četvrte četvrtine, kada se “lomio” rezultat.

Kod domaćih, ponovno je najbolji bio Kevin Durant sa 36 ubačaja, ali niti jedan od njih nije stigao u posljednjoj četvrtini, Reggie Jackson je dodao 20. I Houston će u noći s petka na subotu imati priliku na svom terenu stići do poravnanja u seriji.

Indiana Pacersi su s uvjerljivih 106-83 savladali Atlanta Hawkse i tako poveli sa 3-2 u seriji u kojoj je u svih pet dosadašnjih utakmica slavio domaći sastav. David West (24), Paul George (21, 10 skokova) i Roy Hibbert (18) bili su najbolji kod Pacersa, a Josh Smith (14), Al Horford (14) i Devin Harris (13) kod Hawksa.

Najbolji novajlija

Branič Portland Trail Blazersa Damian Lillard jednoglasno je izabran za najboljeg novajliju u NBA.

Lillard je bio šesti izbor na prošlogodišnjem “draftu”, ali je svojim igrama u dresu Blazersa zasjenio sve ostale “rookije”. Sezonu je okončao sa 19.0 koševa i 6.5 asistencija u prosjeku, a odigrao je sve 82 utakmice.

Lillard je četvrti igrač u historiji koji je jednoglasno izabran za novajliju godine, prije njega ta čast pripala je Ralphu Sampsonu (1984), Davidu Robinsonu (1990) i Blakeu Griffinu (2011). Također, Lillard je i četvrti igrač Portlanda koji je dobio ovu nagradu, prije njega za novajliju godine birani su Geoff Petrie (1971), Sidney Wicks (1972) i Brandon Roy (2007).

ISTOČNA KONFERENCIJA:

New York – Boston 86-92 (New York vodi 3-2), Indiana – Atlanta 106-83 (Indiana vodi 3-2), 

ZAPADNA KONFERENCIJA:
Oklahoma City – Houston 100-107 (Oklahoma City vodi 3-2).

Izvor: Agencije