NBC News: Lažno preuzimanje odgovornosti dokaz očaja ISIL-a

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Las Vegasu, u kojem je ubijeno 59 osoba, a ranjeno više od 500 (AP)

Naširoko osporene tvrdnje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da je odgovorna za napad u Las Vegasu pokazuju sve veći očaj te organizacije, u vrijeme kad ona gubi uporišta u Siriji i Iraku, piše NBC News pozivajući se na stručnjake za terorizam.

Bivši zvaničnik u Ministarstvu za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država i stručnjak za borbu protiv terorizma Peter Vincent smatra da, kako izgleda, lažnim preuzimanjem odgovornosti grupa ISIL “donekle postaje sprdnja među običnim članovima međunarodne terorističke elite”.

“To je znak njihovog čistog očajanja”, ocijenio je Vincent nakon što je ta grupa saopćila da preuzima odgovornost za napad u Las Vegasu, u kojem je ubijeno 59 osoba, a ranjeno više od 500.

Ovu je tvrdnju Federalni istražni biro (FBI) negirao, prenosi Tanjug.

Ošetećenost ISIL-a

Vincent smatra da lažne tvrdnje grupe ISIL ukazuju na njenu oštećenost, a naročito propast Amaqa, njene novinske agencije.

S njim je saglasan analitičar za sigurnost NBC Newsa Duncan Gardham, koji ukazuje da ISIL gubi halifat, ali želi djelovati jako.

U julu su, podsjeća NBC News, iračke sigurnosne snage protjerale grupu ISIL iz Mosula, a proteklih sedmica snage koje podržava SAD približile su se sirijskom gradu Raqqi, tzv. prijestolnici samoproglašenog halifata te grupe.

Gardham dodaje da se ISIL koncentriše na svoj imidž na Zapadu prije nego na razvoj događaja u Iraku i Siriji.

Međutim, kako navodi, lažnim objavama o preuzimanju odgovornosti ISIL nesvjesno potkopava svoj kredibilitet na Zapadu.

S druge strane, zamjenik direktora Međunarodnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja na King's Collegeu u Londonu Shiraz Maher dovodi u pitanje jesu li te tvrdnje nagovještaj slabljenja ISIL-a.

Maher je naveo da grupa pokušava iskoristiti napad objavom lažnih informacija, širenjem veće panike i eventualnim ometanjem istrage.         

‘Vojnik ISIL-a’  

Grupa ISIL u ponedjeljak je saopćila da je Stephen Paddock, koji je ubio 59 osoba i povrijedio više od 500 u Las Vegasu, bio “vojnik” te organizacije, ali nije dala dokaze koji bi podržali tu tvrdnju.

Pozivajući se na “sigurnosni izvor”, novinska agencija te organizacije, Amaq, saopćila je da je 64-godišnji penzioner iz grada Mesquitea (Nevada) izvršio napad “u odgovoru na pozive da meta (grupe) budu zemlje članice koalicije”.

NBC News dodaje da je grupa objavila i drugo saopćenje u kojem tvrdi da je Paddock nedavno prešao na islam i identifikuje ga kao “Abu Abd al-Bar”.

Američki Federalni istražni biro odbacio je ubrzo tvrdnje ISIL-a navodeći da u ovoj fazi nema dokaza da je Paddock povezan s bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije