Ne osniva se balkanska vojska

Svrha BMTF-a je da osigura medicinsku pomoć (EPA)

Nema inicijative za osnivanje balkanske vojske, niti je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić takav dokument potpisao, rečeno je Al Jazeeri iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Nakon što su se u medijima pojavile takve informacije, a povodom posjete Sarajevu načelnika Glavnog štaba Armije Republike Makedonije, general-pukovnika Gorančeta Koteskog prije dva dana, Ministarstvo odbrane BiH je izdalo pojašnjenje u kojem se kaže:

“Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, 27.01.2015. godine je potpisao Sporazum o uspostavljanju Balkanskih vojnih medicinskih snaga (BMTF) između Vijeća ministara BiH, Vijeća ministara Republike Albanije, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije.

Učešće u međunarodnim misijama

Ovaj Sporazum su do sada potpisale samo Bosna i Hercegovina i Makedonija, a interne procedure za zaključivanje Sporazuma u većini ostalih zemalja su završene. Nivo doprinosa Bosne i Hercegovine u BMTF će odrediti Predsjedništvo BiH posebnom odlukom.”

Balkanske vojne medicinske snage (BMTF) će biti multinacionalna jedinica, sposobna za međunarodne misije u okviru i izvan regiona Zapadnog Balkana.

Svrha BMTF-a je da osigura medicinsku pomoć u operacijama odgovora na krizne situacije, kao održivi i brzi odgovor na širok spektar pojave regionalnih situacija i opasnosti.

Izvor: Al Jazeera