Ne postoji američki plan za napad na Sjevernu Koreju

SAD provodi politiku 'maksimalnog pritiska' na Sjevernu Koreju putem sankcija (EPA)

Američka vlada nema strategiju “krvavog nosa”, fokusiranu na vojni udar na nuklearni program Sjeverne Koreje, ali koji neće dovesti do rata.

To su naveli senatori koji su informacije dobili u Bijeloj kući, a viši funkcioner administracije je potvrdio njihove navode, prenosi Beta.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država provodi politiku “maksimalnog pritiska” putem sankcija da bi se Sjeverna Koreja navela da pregovara, a istovremeno vojna opcija ostaje na stolu.

Američka odlučnost

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen i njen republikanski kolega James Risch tvrde da im je rečeno da vlada ne razmatra ono što neki opisuju kao pristup “krvavog nosa” – vojni udar s ciljem da pokaže američku odlučnost, ali koji neće dovesti do rata.

Kandidatkinja predsjednika Donalda Trumpa za poziciju glavnog američkog diplomate za istočnu Aziju Susan Thornton rekla je da i ona tako razumije situaciju.

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats izjavio je u utorak da SAD-u ističe vrijeme za djelovanje kada je u pitanju prijetnja koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program.

“Vrijeme odluke je sve bliže kada je u pitanju naš odgovor na tu prijetnju. Naš je cilj miroljubivo rješenje. Koristimo maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju na različite načine”, kazao je Coats na saslušanju pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja.

Izvor: Agencije