Ne prestaje glavobolja organizatora Olimpijade u Riju

Ovoga ljeta Rio de Janeiro će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Međutim, osim izgradnje sportskih borilišta, organizator je suočen s virusom Zike, vremenskom prognozom, kanalizacijom… Manje od šest mjeseci je do Igara u ovom brazilskom gradu i, za razliku od priprema za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. godine, čini se da izgradnja sportskih borilišta i druge infrastrukture ide po planu.

Ali, organizatore sada more drugi problemi. Epidemija virusa Zika je u punom jeku, a sumnja se da virus izaziva teške urođene mane i neurološke probleme. Iako predsjednica Brazila Dilma Rousseff tvrdi kako je epidemija ozbiljna prijetnja, organizatori odbacuju navode da bi se OI mogle otkazati ili odgoditi.

“Grad se dobro pripremio za OI i dobro smo pripremljeni za hitne javne zdravstvene situacije. OI će biti održane u doba godine kada komarci koji prenose virus nisu aktivni, ali ne smijemo ništa prepustiti slučaju”, kazao je Daniel Soranz iz Ureda za javno zdravstvo ovog grada.

Iako se radi o Ljetnim OI, Rio se nalazi na južnoj hemisferi, što znači da se predviđa prohladno vrijeme.

Upozorenja stručnjaka

“Očekujemo da se broj komaraca smanji. Statistika pokazuje da egipatski komarci gotovo i nisu aktivni u zimskom periodu, tako da ne se ne brinemo da će doći do epidemije ili pandemije za vrijeme Igara”, navodi Joao Grangeiro, član Olimpijskog komiteta Brazila.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da prijetnja i dalje postoji.

“Kažu kako se uvijek treba pripremiti za najgore, a nadati se najboljem. Ako organizatori Igara računaju na hladnije vrijeme, topla i vlažna zima bi im mogla poremetiti planove za Olimpijadu bez komaraca”, iz Rija javlja novinarka Al Jazeere Lucia Newman.

Još jedan razlog za zabrinutost je neuspjeh vlasti da očiste kanalizacijom zagađeni zaljev Guanabara, gdje će biti održana takmičenja u sportovima na vodi. Vlasti obećavaju jaču dezinsekciju i druge mjere u cilju zaštite lokalnog stanovništva, posjetitelja i gotovo 11.000 sportaša koji će doći u Rio u nadi da će osvojiti zlatnu medalju, ali i s dovoljnim količinama sredstava protiv insekata, za svaki slučaj.

Izvor: Al Jazeera