Ne prestaje izraelski trend nekažnjivosti

Izraelske snage u sve većoj mjeri pribjegavaju upotrebi pretjerane sile (EPA)

Piše: Brad Parker

Fakher Zayed, 47-godišnji Palestinac iz grada Beitunia na okupiranoj Zapadnoj obali, živi u blizini izraelskog vojnog zatvora Ofer, područja na kojem Palestinci često održavaju protestne skupove. Petnaestog maja, kada su se ispred njegovog doma sukobili palestinska mladež i izraelske snage, vidio je kada su izraelske snage pucale na dva palestinska dječaka pravim mecima i usmrtile ih. Fatalne hice zabilježile su i njegove sigurnosne kamere.

Snimak ubistva Nadeema Nawaraha (17) i Mohammada Abu Dahera (16), koje su zabilježile sigurnosne kamere, postao je viralan čim se pojavio, podstaknuvši američku administraciju da apelira na izraelske zvaničnike da “provedu brzu i transparentnu istragu”. Ured visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava saopćio je da bi ova ubistva, prema međunarodnom zakonu, mogla biti u kategoriji “vansudskih pogubljenja” ili “hotimičnih ubistava”, a Human Rights Watch je nedavno zaključio da su ova ubistva očigledni ratni zločin.

Human Rights Watch je zaključio da su ubistva Nadeema Nawaraha i Mohammada Abu Dahera očigledni ratni zločin.

Uprkos ovim navodima o ratnim zločinima te velikim kritikama izraelskoj vojsci zbog pretjerane upotrebe sile protiv civila, izraelske vlasti se još nisu pozabavile ozbiljnom i transparentnom istragom. Vlasti su, umjesto toga, mjesec dana nakon ubistava usmjerile napore na diskreditiranje porodica žrtava i zastrašivanje svjedoka.

Sedamnaestog juna u 16:20 sati dvadesetak izraelskih vojnika naoružanih do zuba i raspoređenih u četiri vojna džipa došlo je pred Fakherovu kuću. Umjesto da ispitaju Fakhera kao svjedoka ili da istraže ubistva, vojnici su mu uzeli ličnu kartu, ugurali ga u džip i odvezli u vojni zatvor Ofer, gdje su ga smjestili u jednu sobu, a nekoliko izraelskih vojnika ga je okružilo. Tamo su zastrašivali njega i njegovu porodicu, prijeteći da će ga izraelska vojska “slomiti”. Zahtijevali su da kamere koje su snimile ubistva budu uklonjene u roku od 24 sata. Nakon što su ga u proizvoljnom pritvoru držali otprilike sat vremena, vraćen je kući.

Eskalirajuće nasilje

Izraleski vojnici su u više navrata tvrdili da 15. maja nije ispaljen nijedan pravi metak i da su izraelski vojnici koristili samo gumene metke i suzavac. Videosnimak, iskazi svjedoka i forenzički dokazi jasno sugeriraju da to nije tačno. Obdukcija na tijelu Nadeema Nawaraha, koja je izvršena prošlog mjeseca na Institutu za forenzičku medicinu pri Univerzitetu u Abu Disu, pokazala je da je uzrok njegove smrti bio pogodak pravim metkom.

Nakon razmatranja svih dokaza u slučaju pucnjave od 15. maja, Human Rights Watch je zaključio da “videosnimak, fotografije, izjave svjedoka i medicinski nalazi ukazuju” na to da Nadeem i Mohammed “nisu predstavljali nikakvu neposrednu prijetnju izraelskim vojnicima u vrijeme kada je na njih pucano”.

Obdukcija na tijelu Nadeema Nawaraha pokazala je da je uzrok njegove smrti bio pogodak pravim metkom.

U periodu nakon ubistava izraelske snage u sve većoj mjeri pribjegavaju upotrebi pretjerane sile, nesmotreno ispaljujući i prave i tzv. gumene metke na civile, uključujući i djecu. Nakon ubistva Nadeema i Mohammeda uslijedilo je nekoliko sedmica eskalirajućeg nasilja, što je rezultiralo povredama kod više od desetero djece.

U Gazi su 23. maja izraelski vojnici pucali na Mohammada (16), dok su on i njegova braća kupili sijeno 150 metara od granične ograde. Dok je trčao da zaštiti braću, metak mu je ušao kroz desno rame i oštetio kičmenu moždinu, paralizirajući ga od struka naniže. U Hebronu, na Zapadnoj obali, Yazan (15) je izgubio oko kada ga je pogodio gumeni metak koji je ispalio izraelski vojnik. Obavljao je poslove za svoju majku 30. maja kada se našao usred sukoba izraelske vojske i palestinskih civila.

Istrage ni transparente ni nezavisne 

Nakon 12. juna, kada su nestala tri izraelska tinejdžera koja su studirala u okupiranoj Zapadnoj obali i čija su tijela nedavno otkrivena u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, izraelska vojska provodi politiku kolektivne kazne širom okupirane palestinske teritorije, što ima značajnog utjecaja na djecu. Izvršavani su pretresi kuća na Zapadnoj obali, sloboda kretanja je drastično reducirana i broj poginulih i povrijeđenih raste dok se mještani sukobljavaju s vojnicima. Izvori organizacije DCI-Palestine kažu da su palestinska djeca među stotinama uhapšenih u periodu nakon nestanka izraelskih tinejdžera.

Dvoje palestinske djece pogodio je geler 15. juna uvečer, kada je izraelska vojska bacila bombu na ulazna vrata njihovog doma u Hebronu, kako se navodi u vijestima. Vojska je izvršila pretres i uhapsila jednog muškog člana porodice. Mohammad Dudeen (15) smrtno je stradao od jednog metka, nakon što su se deseci izraelskih vojnika spustili na njegovo selo Dura blizu Hebrona, na jugu Zapadne obale.

Ratni zločini za koje se Izrael optužuje neće prestati sve dok Vlada Izraela bude nastavljala nasilnu vojnu okupaciju.

Iako Izrael tvrdi da otvara istrage o incidentima koji uključuju stradanja i nasilje nad djecom, nasilje izraelskih vojnika nad Palestincima se ne kažnjava. Istrage nisu ni transparente ni nezavisne i rijetko rezultiraju krivičnom odgovornošću vojnika. Maltretiranje i zastrašivanje kojem je Fakher Zayed nedavno bio podvrgnut dokaz je ugnjetavanja i kontrole inherentnih za izraelsku dugu okupaciju palestinskog stanovništva.

Ratni zločini za koje se Izrael optužuje neće prestati sve dok Vlada Izraela bude nastavljala nasilnu vojnu okupaciju, koja dozvoljava nejednakost i nepravdu. Nedavni potezi Izraela, uključujući i pokušaje da se diskreditiraju porodice žrtava i svjedoci, namjerno ciljanje na civile i provedba politike kolektivnog kažnjavanja primjer su represije i sistematskog kršenja ljudskih prava karakterističnih za nepravednu izraelsku okupaciju. Izraelska okupacija sankcionira ugnjetavanje i zabranjuje pravdu na svakom koraku. Izraelske vlasti moraju prestati s provedbom svoje politike kolektivnog kažnjavanja i moraju se pobrinuti da se civili zaštite i da ne budu mete.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera