Ne prodaje se Pošta Telekom Kosova

Uklanjanjem amandmana o privatizaciji PTK-a omogućeno usvajanje budžeta (Al Jazeera)

Skupština Kosova usvojila je nacrt zakona o budžetu Kosova za 2014, ali bez amandmana o privatizaciji PTK-a. Zakon je usvojen sa 57 glasova za, 48 protiv i jednim suzdržanim.

Uklanjanjem amandmana o privatizaciji akcija Pošte Telekoma Kosova omogućeno je usvajanje budžeta za narednu godinu.

Prethodno su opozicione partije, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje najavili da će napustiti sjednicu Skupštine ukoliko privatizacija PTK-a bude u nacrtu zakona o budžetu.

Ukupni predviđeni prihodi budžeta su 1.458 milijardi eura, što je 2,5 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok su ukupni rashodi 1.590 milijardi eura.

Prethodno je premijer Kosova Hashim Thaci na svom Facebook nalogu napisao da od svih stranaka očekuje konstruktivnu raspravu o budžetu za 2014. godinu.

Thaci je naveo da je riječ o razvojnom budžetu, koji je dio dugoročnih razvojnih kretanja na Kosovu i dio srednjoročnog okvira ekonomskog i fiskalnog programa.

Značajne investicije

On je ocijenio da se budžetom očekuje stopa ekonomskog razvoja od 4,1 posto, što je, kako je naveo, najveća stopa u regionu.

Predviđeni troškovi za kapitalne projekte su 531 milion eura, što bi trebalo da omogući nastavak i početak novih značajnih investicionih projekata, kao što je početak gradnje autoputa Priština-Đeneral Janković, koji je dio autoputa do Skoplja, kao i nastavak puteva sa četiri trake prema Peći i Mitrovici.

Poslanici Skupštine u popodnevnom dijelu sjednice nastavljaju raspravu o prodaji akcija Pošte Telekoma Kosova, kojoj se protive opozicione partije.

Vlada Kosova je u aprilu prodala 75 posto akcija naprofitabilnije kosovske kompanije PTK-a za 277 miliona eura, ali Vladin izvještaj o privatizaciji PTK nije prošao u Skupštini Kosova.

Kupac je njemačko-američko-engleski konzorcij Axos GMBH s kompanijom Najafi Companies.

Izvor: Agencije