Ne smiruju se političke tenzije u Srebrenici

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate izbora u Srebrenici, ne smiruju se političke tenzije u ovom gradu.

Pitanje ko će formirati skupštinsku većinu podijelilo je politički blok koji je u predizbornoj kampanji nastupao zajedno i podržavao Ćamila Durakovića za načelnika.

Vodili su se idejom da onaj ko negira genocid ne smije pobijediti na izborima u općini u kojoj se genocid dogodio, izvještava iz Srebrenice reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Žene Srebrenice u Tuzli. Većina sada živi ovdje. U Srebrenici su ranije izvadile lična dokumenta, kako bi mogle izaći na izbore u toj opštini.

Računica političkih partija koje su podržale inicijativu Glasaću za Srebrenicu bila je – što više njih glasa, manja je mogućnost da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Srpska demokratska stranka (SDS), koji negiraju srebrenički genocid, pobijede ne izborima.

Po 11 mandata

Nakon izbora, nema apsolutnog pobjednika u Srebrenici. Tek je mjesto načelnika opštine neupitno.

“Nećemo prihvatiti koaliciju u kojoj su Bošnjaci manjina unutar te koalicije”, kaže novi opštinski načelnik Ćamil Duraković.

Formiranje koalicije moglo se naslutiti iz Sporazuma koji su Socijademokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine i Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine postigli sa SNSD-om i SDS-om.

Iz dogovora je izostavljen savez Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koji je osvojio više odborničkih mjesta nego ijedna druga politička partija.

“Možemo formirati ovaj blok o kojem sam govorio – SDA, SDPBiH, SBBBiH, Stranka za Bosnu i Hercegovinu – u odnosu na SNSD i SDS, što je više od dvotrećinske većine. Tako bi odblokirali mnoge procese, promijenili statut opštine…”, rekao je Duraković.

Jedanaest odborničkih mjesta u Skupštini opštine (SO) pripalo je srpskim, 11 bošnjačkim političkim partijama i jedno pripadniku romske manjine.

Legitimitet i legalitet

SDPBiH je do sada odbijao koaliciju sa SDA, SBBBiH je bio uz SDPBiH, ali sada se čekaju novi međustranački razgovori.

“Opet se vraćam na legitimitet i legalitet koji su dobile i stranke iz srpskog korpusa. I u platformi se kaže – podjela vlasti će se vršiti paritetno – dakle, po dva bloka, jedan bošnjački, jedan srpski”, izjavio je Sadmir Nukić iz SBBBiH.

Za srebrenički SDS još je aktuelan dogovor četiri političke partije.

“Za sada imamo koaliciju SDPBiH, SBBBiH, SNSD i SDS. To je platforma o kojoj smo pričali. I ona bi ubrzo trebala da se nađe u političkim partijama i općinskim odborima”, kaže Momčilo Cvjetinović iz SDS-a.

Nakon potvrde izbora u Srebrenici, oglasila se i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini: “Potvrđeni izborni rezultati moraju biti prihvaćeni i poštovani.”

Konstitutivna sjednica SO Srebrenica mogla bi biti zakazana već naredne sedmice. S dvotrećinskom većinom lakše će biti preuzeti odgovornost, ali nešto teže rasporediti pozicije u opštinskoj administraciji.

Izvor: Al Jazeera