Ne uvodi se potpuna dvojezičnost na teritoriji Makedonije

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi potpisao je 15. januara Zakon o jezicima, kojim albanski postaje službeni jezik, pored makedonskog (Arhiva)

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopćenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona.

Vlada Makedonije je navela da u općinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 posto građana neće ni biti primjene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsjednik skupštine, ali ne i predsjednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Ivanov odbio potpisati

Predsjednik Gjorge Ivanov je odbio je potpisati ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

Najviše negodovanja se pojavilo uslijed činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više posto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE-om smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više posto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima države.

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi potpisao je 15. januara Zakon o jezicima, kojim albanski postaje službeni jezik, pored makedonskog.

Izvor: Agencije