Nečista voda prijeti Igrama u Riju

Dok je Gradsko vijeće Los Angelesa jednoglasno potvrdilo kandidaturu tog američkog grada za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine, u Londonu su organizatori narednih Igara, koje će se dogodine održati u brazilskom Riju, obećali da će riješiti problem nečiste vode.

Prema neovisnom istraživanju agencije Associated Press, u najvećoj opasnosti od raznih virusnih i bakterijskih infekcija su jedriličari i windsurferi koji će se natjecati u zaljevu Guanabara.

Lokaciju natjecanja organizatori ne planiraju mijenjati, vjerujući da će uvjeti biti regularni.

“Da, radit ćemo testove na prisustvo virusa i ponavljati ih. Nama je zdravlje sportaša najvažnije. Kao bivši olimpijac, a sada organizator, želim da sve bude čisto”, rekao je Carlos Nuzman, predsjednik Organizacijskog komiteta Rio 2016.

Probe na borilištima

Istovremeno, testiraju se neka borilišta na kopnu.

Na Copacabani počinje testni turnir u odbojci na pijesku. Iako je u Riju kalendarski kraj zime, temperatura je za kupaće kostime.

Staza za mountain bike spremna je 80 posto, javljaju iz Rija i šalju testnu vožnju Nicka Flooresa. Južnoafrikanac je dizajnirao tu petkilometarsku stazu u X-parku.

“Teža je nego što sam mislio,” kazao je Floores nakon premijernog iskustva.

Upoznavanje sa sportovima

Dok iščekuju početak najveće sportske manifestacije, Brazilci širom države provode akciju upoznavanja građana sa olimpijskim sportovima. U zemlji u kojoj je nogomet sport broj jedan, ostali su manje poznati.

Ipak, Brazilci svoje domaćinstvo žele iskoristiti za povijesni uspjeh, odnosno da se svrstaju među deset najboljih država na Olimpijskim igrama.

“Naš glavni izazov je da budemo među 10 najboljih država. Kada kažem ‘najboljih 10’, mislim na najboljih 10 po osvojenim medaljama, svim odličjima, ne samo zlatnim”, dodaje Nuzman.

Brazilci imaju deset mjeseci do početka Olimpijskih igara, do kada se očekuje da će sportska borilišta biti spremna.

Izvor: Al Jazeera