Nedostupne imovinske kartice političara

Imovinske kartice državnih zvaničnika u Hrvatskoj privremeno su uklonjene sa internetskih stranica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a biće vraćene tek kada se iz njih izbriše dio podataka.

Bračno stanje hrvatskog premijera, broj djece, ima li kredit od prije te koju je plaću imao na prethodnom zaposlenju, javnost više neće moći provjeriti na njegovoj imovinskoj kartici, javlja Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere.

Odlukom Agencije za zaštitu ličnih podataka, ti se podaci više  neće objavljivati na imovinskim karticama dužnosnika, jer su u suprotnosti sa zakonom o zaštiti osobnih podataka. 

Za Komisiju za sprečavanje sukoba interesa, odluka je potpuno neprihvatljiva. 

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Dalija Orešković, rekla je: “Uklanjanjem onih podataka koje sada nalaže agencija, imovinska kartica gubi svoju moć, gubi snagu kao preventivno sredstvo u borbi protiv korupcije. Upravo su ti podaci nužni da se uoče pojedine nelogičnosti ili nesrazmjeri u prihodima dužnosnika i imovine stečena za vrijeme mandata.”

Imovinske kartice dužnosnika do daljnjega su uklonjene s interneta i ne zna se kada će ponovno biti objavljene.

“Svaki taj podatak treba ručno pregledati. To je nekih 15.000 kartica, svaki podatak treba ručno proći i vidjeti što od toga se može, a što ne objaviti. Jako je teško predvidjeti koliko će trebati za tehnički dio posla”, poručio je Boris Spudić, član Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Sudska tužba

U međuvremenu, Povjerenstvo će pokrenuti upravni spor protiv ove odluke. Zato bi se moglo dogoditi da imovinske kartice dužnosnika ne budu dostupne javnosti do parlamentarnih izbora. Za opozicijski HDZ, upravo to je i najsporniji detalj.   

Saborski zastupnik Željko Reiner je kazao: “Očito su vladajući nakon što svakog tjedna izbije neka afera s njima, zlouporaba položaja, sukob interesa, odlučili suziti rad Povjerenstva, a zanimljivo je da se to zbiva pred izbore.”

U Ministarstvu uprave kažu da se ne mogu miješati u rad nezavisne agencije. No, smatraju da je ovakva odluka u suprotnosti s onom iz 2011. i ne podržavaju je.

“Potpuno mi je neprihvatljivo da imovinske kartice dužnosnika ne budu dostupne i da se to na neki transparentniji način napraviti”, ocijenio je ministar uprave, Arsen Bauk.

Privremeno povlačenje imovinskih kartica i ukidanje dijela njihovog sadržaja, smatraju nevladine udruge, veliki je korak unazad u borbi protiv korupcije.

Marija Budimir iz Transparency Internationala je rekla: “Trebalo bi smijeniti ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka. Jednostavno, izborna je godina i građanima je jako stalo koga će izabrati i trebamo im to omogućiti.”

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka pred kamerom nisu htjeli govoriti. Poručili su da će se očitovati saopćenjem, koje do ovog trenutka nisu objavili.

Izvor: Al Jazeera